Fehér port küldtek több pártirodába

Vágólapra másolva!
Fehér port tartalmazó borítékot kapott tucatnyi budapesti MSZP-iroda. A borítékokban a por mellett levél is volt - közölte Burány Sándor fővárosi szocialista politikus. Azt nem tudta megmondani, mi állt a levelekben. Nem sokkal később az SZDSZ is bejelentette, hogy ők is kaptak hasonló küldeményt.
Vágólapra másolva!

Újabb kerületi MSZP-irodák kaptak fehér port tartalmazó borítékot, eddig összesen 13 fővárosi irodába jutattak el ilyen küldeményt - közölte az MSZP budapesti szervezete. A nap folyamán I., II., III., IX., XII., XIII., XV., XVII., XIX., XX., XXI. és XXII. kerületi irodájához is érkezett fehér port tartalmazó boríték, míg a XVIII. kerületi irodába érkező levélben piros színű por volt. Ahol felbontották a küldeményeket, ott a por mellett levelet is találtak - tette hozzá Burány Sándor, a szocialista párt fővárosi szervezetének elnöke, de azt nem tudta megmondani, mi állt a levelekben.

Mint mondta, a borítékokon keresztül azoknál a küldeményeknél is ki lehetett tapintani, hogy port tartalmaznak, amelyeket nem bontottak fel. A küldemények feladójaként egy esetben egy fiktív kft., a többi esetben nem létező személyek és címek szerepeltek. A küldemények minden irodába egyforma borítékban érkeztek. A rendőrségen bejelentést tettek az esetekről, de várhatóan feljelentést is tesznek ismeretlen tettes ellen - mondta Burány.

Szerda reggel az SZDSZ XIII. kerületi irodájába is érkezett egy kékesfehér port tartalmazó levél - mondta az SZDSZ fővárosi választmányának elnöke, Szabadai Viktor. A küldeményt ő maga bontotta ki és annak tartalma - amit egy felirat nélküli A4-es papírba csomagoltak - ráborult, ezután értesítették a kerületi rendőrkapitányságot. A választmányi elnök szerint a borítékon a feladónál feltüntettek egy XIII. kerületi címet, de fiktív cím lehet, mert az utcanév és az irányítószám nem egyezik.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, egy tucatnyi fővárosi pártiroda kapott a nap folyamán postai küldeményként levélben fehér port. A küldeményt jelenleg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakértői vizsgálják, és az eredmény alapján döntenek arról, milyen eljárást indítanak. Bartha László azt nem tudta megmondani, meddig tart a vizsgálat.

Január elején csaknem két tucatnyi szocialista országgyűlési képviselő kapott fehér port tartalmazó borítékot. A porról később kiderült, hogy nem volt benne az egészségre káros anyag. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség zaklatás vétsége miatt folytat nyomozást.