Nyűgnek érzik a sztrájkot az elégedetlen BKV-sok

Vágólapra másolva!
Bár egységesnek mutatják magukat a sztrájkra készülő BKV-s szakszervezetek, az [origo] által megkérdezett szakszervezeti vezetők nyilatkozataiból úgy tűnik: egyikük sem haragítaná magára szívesen a pestieket. Az érettségik miatt kényes májusi sztrájkot csak nagy támogatottság esetén és akkor engednék át, ha nincs semmi más megoldás.
Vágólapra másolva!

Kedden sem mozdultak el a holtpontról a BKV és a májusra határozatlan idejű sztrájkot ígérő BKV-szakszervezetek közötti tárgyalások. Csütörtökön újabb forduló lesz, addigra a szakszervezetek kialakítják az esetleges sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról szóló elképzelésüket.

A szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, ha továbbra is marad a patthelyzet, többnapos sztrájk lesz - hangoztatta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a keddi tárgyalások után. A metródolgozók kivételével a szakszervezetek egységesnek tűnnek a májusi munkabeszüntetéssel kapcsolatban - annak ellenére, hogy a legutóbbi - április 18-ai - egynapos sztrájk nem hozott látványos eredményt. A szakszervezetek követeléseit - a paraméterkönyv visszavonása, a BKV konszolidációja és a létszámleépítések leállítása - azóta sem teljesítették.

Várakozó álláspont

Egy esetleges májusi sztrájk meglehetősen kényes azért is, mert megkezdődtek az érettségik, a tömegközlekedés leállása komolyan megnehezítené a diákok helyzetét. "Tartják a kapcsolatot a szakszervezetek, de egyelőre várakozó állásponton vagyunk" - mondta Kunyicza László, a Kilián autóbusz-szakszervezet elnökhelyettese. Szerinte a sztrájkbizottság nyugalomra inti a szervezeteket addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a BKV vezetőségével folytatott tárgyalások reménytelenek.

"Mindenki azt szeretné, ha úgy tudnánk irányítani, hogy elmaradjon a sztrájk" - mondta az elnökhelyettes, de hozzátette: a "hogyan továbbról" meg kell egyezni a BKV-val. Kunyicza azt mondta, a szakszervezetek minden sztrájk előtt megkérdezik a tagokat, hogy vállalják-e a munkabeszüntetést. A szakszervezeti bizalmik ilyenkor egy papírral megkeresik a dolgozókat, akiknek aláírásukkal kell igazolniuk, hogy vállalják-e a részvételt. Úgy vélte, a sztrájkbizottság csak 80-85 százalékos támogatás esetén döntene végleg a munkabeszüntetés mellett. A buszvezetőknél biztosan meglesz az arány, a többieket nem tudom - mondta kérdésünkre.

Mint egy család

"Nem szeretnénk az érettségizőket akadályozni, nem fogja őket érinteni egy sztrájk, remélhetőleg" - jelentette ki Bartha Pál, a Fürst autóbusz-szakszervezet elnöke, de többet nem akart mondani. "Egyelőre egyedüliek a metrósok, akik nem vennének részt egy májusi sztrájkban" - mondta.

"Az egyik ezt mondja, a másik azt, mint egy nagy családban" - mondta az [origo]-nak Szabó István, a trolibuszvezetők szakszervezetének elnöke és a számos BKV-szakszervezetet tömörítő VTDSZSZ elnökhelyettese. Ennél többet azonban nem árult el a sztrájkról folyó belső vitákról. A követelésekben még a metródolgozók is egyetértenek velük - tette hozzá. Mindenki csak akkor dönti el, hogy csatlakozik-e, amkor a sztrájk időpontját meghatározzuk - mondta. "Reméljük, hogy egységesek leszünk, de mi még megegyezésre törekszünk" - tette hozzá.

Fogy a türelem

A májusra ígért határozatlan idejű sztrájkot egyértelműen nem tartja jó ötletnek a metródolgozók szakszervezete. Gulyás Attila, a szervezet vezetője szerint nem kellene májusban újabb sztrájkot hirdetni, hanem meg kéne várni az állandó tárgyalások kifutását. "Egész májusban érettségi- és vizsgaidőszak van, és a lakosság türelme lassan kezd elfogyni" - fogalmazott. Szerinte nem életbevágó a sztrájk, hiszen sikerült a BKV gondjaira irányítani a figyelmet, így már nem kell elmagyarázni a problémákat a budapestieknek.

Gulyás szerint ő a kisebbségi véleményt képviseli, hiszen a szakszervezeti tagok többsége egyetért a sztrájktechnikával. A követelésekben viszont egységesek vagyunk - tette hozzá. A metróssszakszervezet vezetője szerint a BKV módosított, legújabb paraméterkönyve már egyértelműen kevesebb járatritkítást tartalmaz, mint az eredeti verzió. Pozitív az is, hogy az egyeztetésekre már civil szervezeteket is meghívtak, és a legutóbbi sztrájk óta leült egymással a kormány és a főváros is - mondta, hozzátéve, hogy szerinte hosszú tárgyalási folyamatra kellene készülni.

Kell egy javaslat

A szakszervezetek többsége viszont azt kommunikálja: szeretnék elérni, hogy a BKV vagy a főváros a közeljövőben álljon elő egy közép- vagy hosszú távú tervvel, amely a BKV gondjainak megoldására tesz javaslatot. Kérdésünkre, hogy van-e egyáltalán idő egy ilyen javaslat elkészítésére, amíg a szakszervezeteknek elfogy a türelmük, Szabó István, a VTDSZSZ elnökhelyettese azt mondta: nem lenne olyan nehéz egy javaslatot letenni az asztalra.

A szakszervezetek nehezményezték azt is a keddi tárgyalás után, hogy sem az illetékes tárcák képviselői, sem a BKV megbízott vezérigazgatója nem volt jelen az egyeztetéseken. A másik követelésük, a paraméterkönyv visszavonása sem történt meg eddig - igaz, a tervezet azóta jelentősen felpuhult. A létszámleépítések leállítását sem látják még teljesítettnek a szakszervezetek.