Öt új miniszter tette le az esküt

Vágólapra másolva!
Gyenesei István, az önkormányzati tárca leendő vezetője kivételével hétfőn letették az esküt az új miniszterek. A Fidesz módosító indítványt nyújt be a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény megváltoztatásához: csökkenteni akarják az államtitkárok számát.
Vágólapra másolva!

Letette miniszteri esküjét a Gyurcsány-kormány öt új minisztere hétfőn az Országgyűlésben. Szűcs Erika a szociális és munkaügyi, Szabó Pál a gazdasági és közlekedési - a későbbiekben közlekedési, hírközlési és energetikai - miniszter lesz, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi, Székely Tamás az egészségügyi tárcát irányítja, Molnár Károly pedig a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter lett.

A kormány hatodik új minisztere, Gyenesei István, az önkormányzati tárca leendő vezetője csak a kormányszerkezet átalakításának törvénybe foglalása után teheti majd le esküjét, addig az új miniszterek a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerülnek valakinek a helyére. Nem kell esküt tennie Bajnai Gordonnak, aki az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, mivel jelenleg is miniszter; ő önkormányzati és területfejlesztési miniszter marad mindaddig, amíg a törvényt el nem fogadják.

Közben a Fidesz az államtitkárok számának csökkentése érdekében módosító indítványt nyújt be a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény megváltoztatásához, amelyet az önálló szocialista kormány megalakulása miatt terjesztett elő a kancelláriaminiszter. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte hétfőn, a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Az eredeti, beterjesztett javaslat a minisztériumi kormányszerkezetet úgy alakítja át, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új minisztérium jöjjön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztésért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium. Lehetővé tenné a javaslat azt is, hogy egy minisztériumban két államtitkár is dolgozhasson.

A javaslatról vitáztak az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén is. A Fidesz és a KDNP 13 képviselője nemmel szavazott a javaslat általános vitára alkalmasságára, a szocialista és a szabad demokrata képviselők 16 igen szavazatával azonban a testület végül alkalmasnak tartotta általános vitára.