Öt új miniszter tesz esküt hétfőn

Vágólapra másolva!
Öt új miniszter tesz esküt hétfőn a parlamentben. A miniszterjelöltek kinevezését az Országgyűlés szakbizottságai támogatták. Gyenesei István csak később tehet esküt, Bajnai Gordonnak pedig nem kell esküt tennie, mert jelenleg is miniszter.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordonnak, aki új tárca élére kerül az átalakított kormányban, nem kell esküt tennie, mert jelenleg is miniszter, Gyenesei István leendő önkormányzati miniszter pedig csak a kormányszerkezet átalakítását törvénybe foglaló jogszabály elfogadása után, mintegy két hét múlva teheti le az esküt.

Négy új miniszter a jelenlegi kormányszerkezetben működő tárcák élére kerül: Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese szociális és munkaügyi miniszter, Szabó Pál, a Magyar Posta Zrt. távozó vezérigazgatója gazdasági és közlekedési miniszter, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke, országgyűlési képviselő környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója egészségügyi miniszter lesz. Leteszi az esküt Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem jelenlegi rektora is, aki a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot tölti be.

Bajnai Gordon jelenlegi posztján marad a törvény elfogadásáig, amikor megalakulhat a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium. E tárca leendő vezetője a foglalkoztatást és a növekedést kívánja a gazdasági és fejlesztési politika középpontjába állítani.

Az öt miniszterjelöltet az érintett parlamenti bizottságok az elmúlt héten meghallgatták, és kinevezésüket támogatták. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be: hét új minisztert nevez ki.