Júniusban áll bíróság elé Gergényi

Vágólapra másolva!
Szolgálati visszaélés vádjával áll bíróság elé június végén Gergényi Péter - értesült a Megyar Nemzet. A volt budapesti rendőrfőkapitányt egy kirúgott rendőr jelentette fel, amiért a munkaügyi bíróság döntése után sem vették vissza állásába.
Vágólapra másolva!

Június 30-ra tűzte ki a szolgálati visszaéléssel vádolt Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány büntetőügyének első tárgyalását a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa - írta a szerdai Magyar Nemzet. Gergényi ellen hat-, egy másik volt rendőri vezető ellen pedig egyrendbeli szolgálati visszaélés miatt emelt vádat a közelmúltban az Ügyészség. Gergényit egy állásából kirúgott rendőr, Rónyai Péter jelentette fel, akit elbocsátottak, majd a munkaügyi bíróság jogerős ítélete ellenére fél évig nem vettek vissza.

Hasonló eset több rendőrrel is történt, a mostani eljárásban a Budapesti Katonai Ügyészség a nyolc ügyet vont össze. Gergényi korábban panaszt tett a gyanúsítás ellen, de elutasították. A büntető törvénykönyv szerint a szolgálati visszaélés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Gergényi tavaly ősszel - tehát már májusi távozása után - egy másik ügyben lefolytatott fegyelmi eljárásban figyelmeztetésben részesült, mert 2006-ban a nélkül kötött meg két szerződést, hogy erre felhatalmazása lett volna.