Elővette az érettségifegyvert a sztrájkra készülő BKV

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az írásbeli érettségi ideje alatt sztrájkolnának a BKV szakszervezetei - közölte szerdán a sztrájkbizottság szóvivője, aki szerint ha továbbra is marad a patthelyzet, a szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre. A szóvivő azt is elmondta: az esetleges sztrájkkal szimpatizáló szakszervezetek száma a BKV-nál működő 26-ból húszra emelkedett.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy az írásbeli érettségi vizsgák ideje alatt lesz a BKV-sztrájk, ugyanis Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője szerdán közölte: nem biztos, hogy megvárják a május végét, hogy sztrájkba lépjenek. "Ha tekintettel akarunk lenni például az érettségiző diákokra, akkor a legjobb időpont a sztrájk megtartására valóban május vége lehet, de ha nem, akkor már előbb is elképzelhető a munkabeszüntetés" - mondta a szóvivő.

Az idei írásbeli érettségi vizsgák egyébként május 5-től 27-ig tartanak, az emelt szintű szóbelik viszont már június 5-11. között lesznek, míg a középszintű szóbeli érettségi vizsgákat június 16-27. között tartják.

Nemes elmondta: ha továbbra is marad a patthelyzet, a szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, így többnapos sztrájkot tarthatnak. A szóvivő szerint nem igazak azok a sajtóinformációk, hogy csak 15 szakszervezet írta alá a múlt héten csütörtökön a cég vezetőségének átnyújtott javaslatcsomagot, hiszen a dokumentumot szignálók között volt egy szövetség is, amely öt érdekképviseletet tömörít, így az esetleges sztrájkkal szimpatizáló szakszervezetek száma a BKV-nál működő 26-ból húszra emelkedett.

A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta: a javaslatcsomagot a Gulyás Attila vezette metrós szakszervezet nem írta alá, de ez nem jelenti azt, hogy egy esetleges sztrájk idején a metrók közlekednének, hiszen több szakszervezet is van a metrónál. Nemes cáfolta azon sajtóértesüléseket is, amelyek szerint a HÉV-es dolgozók sem vennének részt az esetleges munkabeszüntetésben.

Kitartanak

A BKV menedzsmentje és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság tagjai között szerdán reggel folytatódtak a tárgyalások az esetleges sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről. Nemes erről annyit mondott, hogy "ezzel kapcsolatban még egyik félnek sincsen álláspontja". A szakszervezetek múlt hét csütörtökön nyújtottak át egy javaslatcsomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a cég gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása és a munkakörülmények javítása.

A dokumentum ezen kívül tartalmazza a követelések teljesítésének lehetőségeit, az érdekképviseletek ajánlatát a cég rövid, közép- és hosszú távú stratégiájára vonatkozóan, valamint a BKV gazdasági helyzetének rendezése céljából szükséges változásokat.