Sólyom szerdán közli, kit akar főbírónak

Vágólapra másolva!
Szerdán közli a köztársasági elnök a parlamenti pártokkal, hogy kit jelöl a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére. Sajtóinformációk szerint a jelölt Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt magyar bírája lehet.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerdán mutatja be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére a parlamenti pártok frakcióvezetőinek - közölte kedden a Köztársasági Elnöki Hivatal. A köztársasági elnök szerdán öt órára várja a pártok frakcióvezetőit, hogy bemutassa a jelöltet a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök először a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökével, Lomnici Zoltánnal találkozott február első napjaiban. Később kiderült, a találkozón Sólyom László közölte a főbíróval: más jelöltet keres a posztjára. A Legfelsőbb Bíróság elnökének hatéves megbízatása idén június 24-én jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

A HVG február végi számában arról írt, a lehetséges új jelölt az 55 éves Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság 1991-2007 közötti magyar bírája. Baka András az első szabad választások után tagja volt az MDF parlamenti frakciójának, a pártba viszont nem lépett be.

A hetilap arra is felhívta a figyelmet, hogy az új főbíró személye körüli vita szinte be van kódolva a jelölési procedúrába. Az LB-elnök alkalmasságáról ugyanis a parlamenti voksolás előtt annak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak kell majd véleményt mondania, amelyet még Lomnici Zoltán vezet.