Túl sokat titkolózik a BKV az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Több mindent minősít üzleti titoknak a BKV, mint amire a jogszabályok felhatalmazást adnak - állapította meg állásfoglalásában az állampolgári jogok biztosa. Az ombudsman szerint a közfeladatot ellátó szervek, így többek között a BKV által kötött szerződéseknek is minden fontos adata nyilvános. Korábban a közlekedési vállalat egy milliárdos tanácsadási szerződés nyilvánosságra hozatalát hárította el üzleti titokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa felszólította a BKV Zrt.-t, hogy módosítsa szabályzatát. Az ombudsman szerint a BKV Zrt. adatkezelésről szóló belső szabályzata több ponton nincs összhangban a jogszabályi előírásokkal, mert az üzleti titok köre például jóval tágabb a törvényben megengedettnél.

Az állásfoglalás szerint a közfeladatot ellátó szervek által kötött szerződések minden fontos adata nyilvános. Ez alól csak egyes személyes adatok és a polgári törvénykönyvben meghatározott üzleti titok jelentenek kivételt. A közfeladatot ellátó szervnek nyilvánossá kell tennie a szerződés minden lényeges elemét. Így bárki megítélheti, hogy a szerződéses jogok és kötelezettségek elősegítik-e a közfeladat ellátását, a szerződés tartalma összhangban van-e a jogszabályokkal - áll a közleményben.

Üzleti titokra hivatkozva tagadta meg korábban a BKV az AAM Zrt.-vel kötött tanácsadói szerződésének a nyilvánosságra hozatalát, amelynek kapcsán - egy, a cég felügyelőbizottsága számára készült előterjesztés szerint - a közbeszerzési szabályok megsértése, hűtlen kezelés is felmerült. A szerződést később felbontották.

A BKV korábban üzleti titokra hivatkozva tagadta meg annak közlését, hogy mennyit keresnek a cég vezetői. Üzleti titoknak minősítették a cég 2007. évi előzetes beszámolóját is, amely tartalmazta többek közt a közlekedési társaság utasainak becsült számát is. Ennek azért lehet jelentősége, mert a főváros és a BKV a csökkenő utasszámmal indokolta a tervbe vett járatritkításokat.