Hétfőn tesznek esküt az új miniszterek

Vágólapra másolva!
Hétfőn öt új miniszter tesz esküt a Parlamentben. Gyenesei István csak később teheti ezt meg, Bajnai Gordonnak pedig nem kell esküt tennie, mert jelenleg is miniszter. A tárcák átszervezéséhez a minisztériumok listáját meghatározó törvény módosítására is szükség van.
Vágólapra másolva!

A hat új miniszterből öten leteszik az esküt jövő hétfőn a parlamentben. A minisztercserékhez és az új minisztériumok létrehozásához törvényt is kell módosítani, ennek zárószavazása várhatóan május 13-án lesz. Így Gyenesei István, aki a létrejövő önkormányzati minisztérium élére kerül, csak a törvénymódosítás után, május 19-én tehet esküt - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

Gyenesei István ugyanis az Önkormányzati Minisztérium vezetője lesz, amelyet Bajnai Gordon irányít addig, ameddig nem jön létre a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca. Bajnai Gordonnak, aki az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője lesz, nem kell esküt tennie, mivel jelenleg is miniszter.

Szűcs Erika, Szabó Pál, Szabó Imre, és Székely Tamás azért tehetik le már jövő hétfőn a miniszteri esküt, mert a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerülnek valakinek a helyére tárcavezetőként. Molnár Károly is tehet miniszteri esküt május 5-én, hiszen a tárca nélküli poszthoz nem szükséges törvénymódosítás.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn jelentette be: hét új minisztert nevez ki. A kormányfő bizalmasa, Bajnai Gordon kapja a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumot, a Magyar Posta eddigi vezetője, Szabó Pál pedig a közlekedésért, a hírközlésért és az energiaügyért felel majd. Az egészségügyi miniszter a várakozásoknak megfelelően az OEP eddigi vezetője, Székely Tamás lesz. Egyes minisztériumokban két államtitkár is lesz, igaz, összességében nem lesznek többen, mint eddig.

Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke kapja a környezetvédelmi és vízügyi tárcát, Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese veszi át a szociális és munkaügyi tárcát Lamperth Mónikától, az önkormányzatokért felelős minisztériumot pedig az egyetlen független képviselő, Gyenesei István vezeti majd. Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter - jelentette be Gyurcsány.