Gyurcsány: Nem jelentős, de karakteres kormányátalakítás

Vágólapra másolva!
Nem jelentősnek, de karakteresnek nevezte a kormányátalakítást Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este című műsorában, ahol több személyi döntést is megindokolt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök az államtitkárokkal kapcsolatban annyit mondott, még nem teljes a lista. Mint mondta, Németh Imre volt agrárminiszter nem marad a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, de szán neki feladatot, ahogy Kolber Istvánnak is, aki közvetlen környeztében fog dolgozni.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint kiváló emberek vállaltak tárcavezetést a kormányban.

A Magyar Postával és annak vezetőjével szemben elhangzott fideszes kritikákra a kormányfő úgy reagált: Szabó Pál leendő közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter egész életútja és a társaság mostani állapota is mutatja, hogy remek vezető. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a Magyar Posta 2002-ben egy szétesett, veszteségekkel küzdő cég volt, ám most nyereséges, és nyugalom van.

Arra a felvetésre, hogy azért jelölte-e Gyenesei István független képviselőt az önkormányzati tárca élére, hogy egy biztos pluszszavazatot szerezzen az MSZP-nek a parlamentben, a miniszterelnök közölte: az önkormányzati területet a pártoktól távolabbra helyezné, és a független képviselő egy valamennyi irányban párbeszédképes ember.

A kormányfő úgy értékelt, hogy Lamperth Mónika távozó szociális és munkaügyi miniszter eddigi munkájával "inkább elégedett, mint elégedetlen", elmozdítását a szocialista párt érdekeivel indokolta. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy erősen kérte Lamperth Mónikát, vegye át főállásban az MSZP operatív irányítását, mert jól látszik az elmúlt egy évben, hogy szükség van olyan emberre, aki "odateszi magát".

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: azzal, hogy a párt pénztárnoka, Puch László és a Táncsics Alapítvány elnöke, Baja Ferenc is lemondott, Lamperth Mónika maga alakíthatja ki, milyen struktúrában és kikkel akar együtt dolgozni. Mint mondta, így nemcsak felelősséget kap, hanem erőforrást és lehetőségeket is.

"Végrehajtási értelemben föld és ég ura lesz az MSZP-ben" - jellemezte Lamperth Mónika új pozícióját a miniszterelnök.