Békével és puszival távozik az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Konstruktív ellenzékiséget ígért parlamenti búcsúbeszédében Kóka János SZDSZ-elnök, aki szerint a jövőben sem lesz céljuk a szocialista kormány megbuktatása. A szabad demokrata pártelnök kézfogással búcsúzott Gyurcsány Ferenctől, és puszival köszönte meg Horváth Ágnes munkáját.
Vágólapra másolva!

"Az SZDSZ a hatalom helyett a saját elveit választotta" - búcsúzott hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában a kormánykoalíciótól Kóka János SZDSZ-elnök. Kóka bejelentette, hogy felszólalása előtt néhány perccel kézbesítették minisztereik és államtitkáraik felmondóleveleit a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek.

Kóka azt mondta, az SZDSZ békével távozik a koalícióból, a jövőben pedig "konstruktív ellenzéki" munkát kíván folytatni. Ez szerinte azt jelenti, hogy nem céljuk a szocialista kormány megbuktatása, és nem fognak dacból elutasítani egyetlen törvényjavaslatot sem. Mindenről az alapján fognak dönteni, hogy megfelel-e a párt elveinek.

A pártelnök szerint a szabad demokraták ugyanakkora egyetértéssel léptek ki a koalícióból, mint amekkorával 1994-ben beléptek: akkor a küldöttek 81 százaléka szavazott igennel, vasárnap pedig 84 százalék.

Kóka megköszönte a szocialistáknak a 14 éves együttműködést, és sok sikert kívánt a kisebbségi kormányzáshoz, majd kezet fogott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a jelen lévő szabad demokra kormánytagokkal, és puszit nyomott Horváth Ágnes távozó egészségügyi miniszter arcára.