Gyurcsány bizalmasa kapja a gazdasági csúcstárcát

Vágólapra másolva!
Hét új minisztert nevez ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a hétfőn jelentette be, hogyan alakítja át a kormány szerkezetét. A kormányfő bizalmasa, Bajnai Gordon kapja a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumot, a Magyar Posta eddigi vezetője, Szabó Pál pedig a közlekedésért, a hírközlésért és az energiaügyért felel majd. Az egészségügyi miniszter a várakozásoknak megfelelően az OEP eddigi vezetője, Székely Tamás lesz. Egyes minisztériumokban két államtitkár is lesz, igaz, összességében nem lesznek többen, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Átalakul a kormány - jelentette be hétfőn délben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő bizalmasa, Bajnai Gordon lesz az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője. Létrejön egy másik, infrastrukturális kérdésekkel is foglalkozó minisztérium: az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója vezeti.

Székely Tamás, az OEP főigazgatója lesz az egészségügyi miniszter, Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke kapja a környezetvédelmi és vízügyi tárcát, Szűcs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese veszi át a szociális és munkaügyi tárcát Lamperth Mónikától, az önkormányzatokért felelős minisztériumot pedig az egyetlen független képviselő, Gyenesei István vezeti majd. Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter - jelentette be Gyurcsány. Hozzátette, a kormányból távozó Lamperth Mónika az MSZP operatív irányításáért felel majd.

A kormányprogram nem változik

A miniszterelnök elmondta, hogy még ma benyújtják az új minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, de a módosításig két-három hét is eltelhet. Ezért a minisztériumok elnevezése a miniszteri meghallgatásokig nem változik. Ez alól kivétel Gyenesei István, akit csak azt követően hallgatnak meg, hogy a törvénymódosítással létrejön a neki szánt tárca. Gyenesei István már hétfőn reggel megerősítette az [origo]-nak, hogy a miniszterelnök megkereste, és ő elvállalta a tárcavezetést, de továbbra is megtartaná független képviselői posztját. "Egy ilyen nehéz időszakban ez egy olyan kihívás, amelyet kellő önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikus nem utasíthat vissza" - tette hozzá.

Nézze meg a bejelentést!

"A ciklus felénél új korszak kezdődik a kormányzásban: a kormány programja nem változik, de az összetétele, a szerkezete és a hangsúlyok igen" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint az átalakítás vezérlőelve az volt, hogy a beruházások, és a kutatás-fejlesztés kerüljenek a középpontba. A miniszterelnök nyugodt reformpolitikát folytató, kiegyensúlyozott kormányzásra készül. Mint mondta, még nincs kidolgozva, a kisebbségi kormányzás során hogyan egyeztetnek majd az SZDSZ-szel, az elkövetkező néhány hétben kiderül, lesz-e ennek intézményesített fóruma.

Az SZDSZ támogatja az átalakítást

Majdnem mindegyik államtitkári posztra is megvan a kormányfő jelöltje, nevüket hétfő délután hozzák nyilvánosságra. A volt SZDSZ-es tárcáknál az államtitkárok május elsejével lépnek hivatalba. Egyes tárcáknál két államtitkár is lesz, azonban összességében mégsem lesznek többen Gyurcsány szerint, mert az SZDSZ-es Horn Gábor távozásával, és a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) megszűnésével felszabadul hat államtitkári poszt, ezeket osztják szét a tárcák közt.

A kormányfő a változásokról vasárnap késő este több órán keresztül tárgyalt az MSZP vezetőivel. A kormányfő délelőtt az SZDSZ vezetésével tárgyalt - mondta az [origo]-nak Gulyás József, a szabad demokraták Országos Tanácsának elnöke. Gulyás szerint a kormányfő a közel 40 percig tartó megbeszélés során közölte, hogyan alakítja át a kormányzati struktúrát, milyen új minisztériumok jönnek létre. Gyurcsány az új miniszterek neveit azonban nem közölte az SZDSZ-szel, amely vasárnapi küldöttgyűlésén bólintott rá a koalícióból való kilépésre. A kormányfő a megbeszélés elején megköszönte az szabad demokraták kormányzati munkáját. A frakcióülésről távozó Fodor Gábor eddigi környezetvédelmi miniszter újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy valószínűleg megszavazzák a kormányszerkezet átalakítását.

Kóka János már a kormányátalakítás bejelentése után azt nyilatkozta, hogy az SZDSZ feltételekkel támogatná a kormányátalakítást. "Ha Gyurcsány Ferenc olyan ésszerű javaslatot tesz, ami nem jár a bürokrácia és a közigazgatási költségek növekedésével, illetve javítja a kormányzás minőségét, akkor az SZDSZ kész szabad utat engedni a kezdeményezésnek" - jelentette ki a liberális párt elnöke.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az első jelentősebb átalakítás

Gyurcsány Ferenc az ATV-nek adott nyilatkozatában vasárnap este arról beszélt, hogy az új miniszterek többsége kívülről érkezne, tehát nem tagjai sem a pártnak, sem a frakciónak. A kormányfő úgy fogalmazott: ez lesz az első jelentős kormányátalakítás, a korábbi átalakítások csak kiigazítások voltak. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a tárcáknál a szakállamtitkárok egyikét főtitkárként megbíznák a koordinációs feladatok ellátásával. A főtitkár lenne az államtitkár helyettese - tette hozzá.

A 2006-os választás után felállt kormányon eddig nem hajtott végre komolyabb átalakítást a miniszterelnök. Épp elég nagy változást jelentett persze a választás után, hogy megszüntették a közigazgatási államtitkári posztokat, valamint a minisztériumok számát 12-re (beleszámítva a Miniszterelnöki Hivatalt is) csökkentették.

Molnár Lajos egészségügyiminiszter volt az első, aki távozott a kormányból, az ő helyét vette át tavaly áprilisban az a Horváth Ágnes, aki miatt - részben legalábbis - most szakadt a koalíció. Molnár után Petrétei József igazságügyi miniszter következett, akit a tavaly májusi rendőrségi botrány sodort el. Utóda Takács Albert korábbi ombudsman lett, aki azonban alig több mint fél évet töltött a miniszteri poszton, idén februárban ugyanis már le is cserélték. Helyét Draskovics Tibor foglalta el, aki előtte tárca nélküli miniszterként a közigazgatási reformért felelt.

Tavaly júniusban hajtotta végre Gyurcsány Ferenc azt a bravúrt, hogy kirúgások nélkül alakította át a kormányát. Kiss Péter korábbi szociális miniszter lett a MeH vezetője, de elődje, Szilvásy György sem maradt bársonyszék nélkül, tárca nélküli miniszterként felügyeli azóta is a titkosszolgálatokat. Az átalakítás részeként egy új ember kapott miniszteri posztot: Bajnai Gordon, aki az önkormányzati tárca élére került, ahova vitte magával az uniós fejlesztési projektet is, amelynek már 2006 nyara óta ő volt a felelőse. Az önkormányzati minisztérium korábbi vezetője, Lamperth Mónika lett a szociális tárca irányítója, amely Kiss Péter áthelyezésével ürült meg.