Kilép az SZDSZ a koalícióból

Vágólapra másolva!
Végleg eldöntötte az SZDSZ küldöttgyűlése: a párt kilép a koalícióból. Korábban a vezető SZDSZ-eseket tömörítő ügyvivői testület és az országos tanács is ugyanezt szavazta meg. Kóka támogatást kért a kilépéshez, és a pártot békához hasonlította. Kóka koalíciót kötne Fodor Gáborral, aki viszont bejelentette: vállalja a pártelnökséget. Az alapszabályt módosították, hogy ne lehessen több csalás.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ április 30-ával kilép a koalícióból - ezt végeleg eldöntötte a párt vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlése. A kilépésre 434 küldött szavazott igennel, 53-an nemmel, míg 32-en tartózkodtak. A döntés megfelel az előzetes várakozásoknak, a pártvezetőség korábbi döntéseinek megfelelően mondták ki a szakítást hivatalosan is a küldöttek. Az SZDSZ küldötteinek elsöprő többsége úgy foglalt állást, hogy nem tudnak ebben a koalícióban maradni és 84 százalékos többséggel az önálló, konstruktív liberális alternatíva mellett foglaltak állást - értékelte az eredmény Kóka János pártelnök a küldöttgyűlés utáni sajtótájékoztatón. A politikus hozzátette, a békés, csendes "válásban" érdekeltek és nem érdekük a kormány bukása.

Megszavazták az alapszabály módosítását is, mind az öt pontban, körülbelül kétharmados arányban. Erre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy a tavalyi tisztújításon szabálytalanságok és visszaélések történtek. A tervek szerint a jövőben ellenőrizhetőbbé teszik a küldöttválasztást, és megváltoztatják a küldöttállítás szabályait. Eddig ugyanis a különböző csoportoknak minden tíz tag után volt lehetőségük küldöttet állítani, ezentúl ezt a számot felemelik 15-re.

Az eseményre 739 küldöttet vártak, tíz óráig 466 küldött regisztrált. A küldötteknek igazolniuk kellett magukat a személyi igazolványukkal, csak így regisztrálhatnak. Az előzetes tervek szerint először a párt alapszabályának módosításáról döntenek, ezután szavaznak arról, hogy a párt április 30-i hatállyal kilépjen-e a koalícióból.

Kóka: az SZDSZ kiugrott a lábosból

Kóka János, az SZDSZ elnöke beszédében azt kérte a küldöttektől, hogy támogassák a koalíció felmondását. Szerinte a miniszterek, az ügyvivők, az államtitkárok átlépték saját korlátaikat, feladtak rangot, pozíciót, befolyást, mert büszkék akarnak lenni az SZDSZ-re és hisznek az új kezdetben.

Kóka pártját egy folyamatosan melegített lábosban lévő békához hasonlította, aki nem veszi észre, hogy megfő. Szerintük "az utolsó pillanatban sikerült kiugraniuk a forró vízből, mert volt bátorságuk ezt megtenni". Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: nem akarnak előrehozott választásokat. A pártelnök konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak és sok sikert kívántaz MSZP-nek az önálló kormányzáshoz.

Kóka koalíciót kötne Fodorral

Kóka azt mondta új liberális koalícióra van szükség. Szerinte az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy koalíciós együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral.

Kóka bizonygatta, hogy bár vannak a pártnak problémái, az SZDSZ politikája "sosem volt ilyen egységes". Szerinte a következő választásokig az SZDSZ érdeke fontosabb, előrevalóbb kell, hogy legyen, mint bármilyen érdek, a kiszorítósdi felesleges, értelmetlen és romboló játék. Ellenzékben nincs helye megosztottságnak - jelentette ki.

Fodor viszont indul az elnökválasztáson

Kóka szavaival szemben Fodor Gábor beszédében bejelentette: indul a júniusi megmérettetésen elnökjelöltként. Kijelentette, vállalja az elnökséget, de csak akkor, ha mellé állnak, "ha határozott, hangos igent mondanak a változásra". Fodor erős és egyértelmű politikát akar képviselni.

Hozzátette, ő itt lesz azért, hogy kivezesse a pártot a kátyúból, amibe szorult. Mint mondta: van programja, ami az előttük álló két évben sikeressé teszi az SZDSZ-t, és van tapasztalata, amit a párt szolgálatára fog használni. "Hat hét múlva a következő küldöttgyűlésen bizonyítanunk kell. Egyet ígérhetek: ha júniusban mellém álltok, új, szebb fejezetet kezdhetünk az SZDSZ történetében. Mutassuk meg választóinknak, hogy képesek vagyunk a megújulásra" - mondta.

A politikus azt kérte a küldöttektől, hogy szavazzanak igennel a kilépésre, de csak akkor, ha eltökéltek abban, hogy az SZDSZ maga is változtat. Fodor szerint az országnak stabil, tevékeny kormányra van szüksége, nem pedig bizonytalan, "gúzsba kötött kisebbségi kormányzásra". Szerinte plurális demokráciára, nem pedig a Fidesz kétharmados többségére van szükség.

Forrás: MTI

Kovács Kálmán nem lépne ki

Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca államtitkára kijelentette: nem szavaz igennel a koalícióból való kilépésre. Ezt azzal indokolta, hogy a mostani szavazás már nem a koalícióról szól, hanem június 7-ről, a párt tisztújításáról. Kovács kritizálta a pártvezetést is, mert szerinte egy liberális pártban elfogadhatatlan, hogy a vezetés kényszerpályára viszi a tagságot, mert nem hagy nekik valódi választási lehetőséget. Mint mondta, ezt nem szabad ilyen komolytalanul kezelni.

Léderer nem fejezhette be a kritikáit

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke arról beszélt, hogy igennel fog szavazni a kilépésre a koalícióból, mert az MSZP-vel együtt képtelenség végrehajtani a reformokat, de azért is, mert három héttel ezelőtt néhányan kijelöltek egy utat, amelyen folyamatosan csökken az SZDSZ mozgástere, ezért a párt küldöttgyűlése nem érdemi, hanem formális döntést fog hozni.

A politikus szerint "az SZDSZ-nek, aki végig asszisztálta az elmúlt hat év kormányzását, felelősséget kéne vállalnia tetteiért". Emlékeztetett rá, hogy a szabad demokraták megszavazták az első Gyurcsány-kormány száz lépés programját, az áfacsökkentést, és a D209-es ügy kirobbanásakor a koalícióban maradtak.

Léderer András felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt hat év SZDSZ-es politikája a 2006 őszi rendőrségi túlkapásokkal szembeni megengedő magatartással együtt folyamatosan azt üzente megmaradt szavazóiknak: "az életet, ameddig a szocialisták nem képesek egyedül többséget szerezni, minden áron az ő oldalukon képzeljük el". Ez után, mivel lejárt az öt perc, Léderer András kénytelen volt beszédét megszakítani.

A kilépés biztos volt

Az SZDSZ megyei választmányai már voksoltak arról, hogy a koalícióból való kilépést vagy a kormányon maradást támogatják-e. Csak Győr-Moson-Sopron és Zala szavazott a koalíció fenntartása mellett, a többség a kilépés mellett voksolt, ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek a küldötteik lelkiismeretére bízták a döntést. A párt fővárosi választmánya pénteken döntött úgy, hogy támogatja a kilépést a koalícióból.

Eközben pénteken többek között Szentkuti Károly, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei, Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött is aláírta azt a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy ne április 30-i hanem szeptember 1-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból.

Forrás: MTI

Népszavazás - válság - szakítás

Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő szerint Magyarországon új helyzetet teremt az SZDSZ kilépése a kormánykoalícióból, hiszen a rendszerváltás óta nem volt példa kisebbségi kormányra. "Olyan úton járunk, amit még nem próbáltunk ki" - fogalmazott.

A várható koalíciós szakadás előzménye, hogy március végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Ezt a liberális párt a reformok feladásaként, a két párt közötti együttműködés felmondásaként értékelte. Az SZDSZ parlamenti frakciója még aznap arra kérte a párt ügyvivő testületét (üt), döntsön arról, hogy a párt minisztereit és államtitkárait április 30-i hatállyal hívják vissza a kormányból. Az üt ezt a döntést egyhangúlag hozta meg.

Ezután az üt április elsején azt javasolta a párt országos tanácsának (ot), hogy két rendkívüli küldöttgyűlést hívjon össze; az elsőn a koalíció sorsáról és a párt alapszabályának módosításáról, a másodikon a tisztújításról születne döntés. Az ot - amely szintén támogatta a koalícióból való kilépést - az első küldöttgyűlést április 27-re, a másodikat június 7-re hívta össze.

A koalíciós szakítással kapcsolatban több vezető szabad demokrata politikus, köztük Kóka János pártelnök is hangsúlyozta, hogy nem szeretnék, ha előrehozott választásokat kellene tartani.