Leválna Nyíregyházáról hétezer külvárosi

Vágólapra másolva!
Helyi népszavazást tartanak Nyíregyháza egyik külterületén, Oroson, ahol a lakóknak arról kell döntenie: leváljon-e a terület a városról. Az orosiak úgy érzik, befizetett adójukat máshol költi el Nyíregyháza, ezért inkább önállóan akarnak boldogulni.
Vágólapra másolva!

Népszavazást tartanak vasárnap Nyíregyháza és Oros településegyesítésének megszüntetéséről. A szabolcsi megyeszékhely 7500 fő által lakott külterületén hatezren szavazhatnak arról, hogy szakítsanak-e a várossal, és önálló településsé alakuljanak.

Orost több részletben 1977-78-ban csatolták Nyíregyházához. A népszavazást előkészítő bizottság szerint Oros, mint önálló település működőképes lenne, és a Nyíregyházáról való leválás előnyt jelenthet az ott élőknek. Az orosiak azért szeretnének szakítani a várossal, mert úgy érzik, befizetett adójukat nem kapják vissza fejlesztések formájában, az önkormányzat azt aránytalanul nagy mértékben más városrészeknek juttatja.

A város 20-as számú választókerületében élők, mintegy hatezren reggel 6 és este 19 óra között adhatják le voksaikat, hat szavazókörben. A népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak több mint felének kell az urnákhoz járulni, és az eredményességhez a résztvevők ugyancsak több mint felének azonos szavazata szükséges.

A népszavazás nem ügydöntő, csak véleménnyilvánító, a végső döntést ugyanis a köztársasági elnök hozza majd meg. Oros legkorábban 2010 októberében, a következő önkormányzati választások után válhat önálló településsé - olvasható Nyíregyháza honlapján.