Perújítást rendeltek el a móri mészárlás ügyében

Vágólapra másolva!
Új eljárást kell lefolytatni a móri mészárlás miatt jogerősen tényleges életfogytiglani börtönre ítélt Kaiser Ede ügyében - döntött a Fővárosi Ítélőtábla. A perújítást az indokolja, hogy ma már az ügyészség is úgy véli, mégsem Kaiser és a jelenleg is bíróság előtt álló Hajdú László követte el a nyolc ember halálával végződött bankrablást, hanem a szintén bíróság előtt álló W. Róbert és N. László, aki tavaly a fogdában öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Perújítást rendelt el a móri vérengzés miatt jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Kaiser Ede ügyében a Fővárosi Ítélőtábla - közölte az MTI-vel Dezső Antal, az elítélt ügyvédje. A perújítást az indokolja, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt. Így már három büntetőeljárás van folyamatban a hat évvel ezelőtti, nyolc áldozatot követelő bankrablás miatt.

Kaiser Ede perújítása mellett, amit a Fővárosi Bíróságon tárgyalnak majd, április eleje óta bírósági szakban van a W. Róbert elleni eljárás a Fejér Megyei Bíróságon, és megismételt eljárás zajlik a Kaiserrel együtt négy éve megvádolt Hajdú László ellen is. Utóbbi ügyben a legutóbbi tárgyaláson már az ügyész is a vád módosítását kérte, mondván, hogy Hajdú nem bűnös a móri mészárlás vádpontjában.

Dezső azt mondta, az ítélőtábla perújítást elrendelő végzése az eljárás ismerői számára semmi újdonságot nem tartalmaz. A tábla határozata utal a két új elkövető több mint egy évvel ezelőtti őrizetbe vételére, a móri helyszínen rögzített nyomokra, az elkövetéskor használt fegyverekre, N. László tavalyi előzetes letartóztatása során elkövetett öngyilkosságára és a W. Róbert ellen pár hete emelt vádra. Dezső szerint érthetetlen, miért várt a perújítás elrendelésével több mint egy évet a bíróság.

Április 14-én a móri üggyel is vádolt Hajdú megismételt eljárásának tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon a móri mészárlással - Hajdútól teljesen függetlenül - szintén megvádolt W. Róbert tanúként azt vallotta: Hajdúéknak semmi közük a cselekményhez. Ezután kérte vádbeszédében az ügyész annak kimondását, hogy Hajdú László nem bűnös a móri ügyben. Ugyanakkor több más erőszakos bűncselekmény miatt fegyházbüntetés kiszabását kérte. Határozathozatal május 16-án várható.

Az új vádlottra, a 35 éves W. Róbertre a börtönben tavaly öngyilkosságot elkövetett N. Lászlóval együtt több mint egy éve figyeltek fel a hatóságok. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly januárban jelentette be, hogy összefüggés van a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság között, pár hét múlva pedig elfogták a két új gyanúsítottat. Eközben Hajdú ellen folyt tovább a megismételt eljárás a móri ügy és más erőszakos cselekmények vádjával, Kaiser pedig már két és fél éve életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

Hajdú Lászlót a korábbi elsőfokú eljárásban a móri bankrablástól független, egyéb vádpontok miatt 15 évre ítélte nem jogerősen a Fővárosi Bíróság. Azt a döntést azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, így került sor a Fővárosi Bíróságon jelenleg folyamatban lévő megismételt eljárásra, melyben Hajdút a móri gyilkosságok elkövetésével vádolta meg az ügyészség. Korábban csak bűnsegédként - a gyilkos fegyverek beszerzőjeként - állt bíróság előtt.