Paprikáról kenderre váltott az őstermelő

Vágólapra másolva!
Hetvenhárom tő vadkendert találtak Mezőkovácsházán egy helyi őstermelő fóliasátrában, akitől ugyanekkor 8,5 kilogramm eladásra előkészített növényi törmeléket is lefoglaltak - tájékoztatott szombaton a rendőrség. A férfi korábban paprikatermesztéssel foglalkozott.
Vágólapra másolva!

A 40 éves férfi őstermelőként a háza kertjében lévő fóliasátrakban különböző zöldségféléket termesztett - mondta el Ürmös Gyula, Mezőkovácsháza rendőrkapitánya. Vallomása szerint 2006 őszén Pest megyében egy út melletti területen talált több növényt, melyek úgy néztek ki, mint a vadkender. Ezekből gallyakat vágott le és vitt haza magával, mert arra gondolt, hogy ebből nagyobb haszna lesz, mint az általa eddig termesztett paprikából.

Otthonában egy saját palántanevelőt is kialakított a kazánházban, de mivel ott nem fejlődött jól a kender, kitette az egyik paprikás fóliasátorba. A kifejlődő leveleket a padláson szárította és az eddigi információk szerint alkalmanként értékesítette is a belőlük készített őrleményt. A házkutatás során lefoglalt növényi törmelék értéke közel 10 millió forint.

A férfi családtagjainak azt mondta, hogy a vadkenderből permetező szert készít, mert a növénynek rovarűző hatása van. A rendőrkapitányság a helyi őstermelőt őrizetbe vette és ellene kábítószerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Az ügyben további négy személyt gyanúsítanak, akik az előzetes információk szerint vásárlók lehettek.