Őszig a koalícióban maradna több SZDSZ-es

Vágólapra másolva!
A liberális párt közelgő átalakulásáról beszélt az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor pénteken. Az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén dönt arról, kilépjenek-e a koalícióból. Horn szerint elképzelhető, hogy a küldöttek négyötöde voksol majd a kilépésre. Közben több delegált azt indítványozza, hogy a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-i hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést.
Vágólapra másolva!

Magyarországon új helyzetet teremt az SZDSZ kilépése a kormánykoalícióból, mert a rendszerváltás óta nem volt példa kisebbségi kormányra - mondta Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő pénteken. A párt vasárnap tartja majd Budaörsön a rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a koalícióból való kilépésről és a párt alapszabályának módosításáról döntenek. A liberális párt vezető testületei, az ügyvivő testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlotta az SZDSZ küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást.

Horn szerint át kell alakítaniuk a párt működését, mert ellenzékben egészen más lesz a felelősségük, a hátterük, az infrastruktúrájuk és a lehetőségeik. Újra kell gondolniuk az SZDSZ szakértői hátterének feladatait is, hiszen egy részük eddig különféle minisztériumokban és államtitkárságon dolgozott.

Az ügyvivő úgy becsülte, a tavaszi ülésszak végéig ki tudják dolgozni az újfajta működést. Az, hogy a pártnak nem kell részt vennie a kormányzati munkában, nagyobb mozgásteret és kisebb felelősséget jelent számukra - magyarázta Horn. Szerinte működőképes lehet ez a felállás, a kormány egyes javaslatait támogatni fogják. Ezenkívül az SZDSZ is fog konkrét törvényjavaslatokat terjeszteni a parlament elé, már elő is álltak például a szektorsemleges finanszírozásra és az otthonszülésre vonatkozó javaslataikkal.

Az SZDSZ eddig megtartott megyei választmányi ülésein - Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével - a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége. Ugyanakkor több megyében is előfordult, hogy formális határozatot nem hoztak, és a küldöttek lelkiismeretére bízták a döntést.

A liberális párt fővárosi választmánya pénteki ülésén úgy döntött, hogy támogatja a koalíciós szerződés 2008. április 30-i hatállyal történő felmondását - jelentette be Szabadai Viktor, a párt fővárosi választmányi elnöke. A testület 44 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül hozta meg döntését.

Horn arra számít, a vasárnapi küldöttgyűlésen nagy arányban szavazzák majd meg a kilépést a küldöttek, a 80-20 százalékos arányt is elképzelhetőnek tartja. Az SZDSZ alacsony népszerűségi mutatóit firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy a pártnak most nem ezzel kell foglalkoznia.

Eközben pénteken több delegált arról értesítette az MTI-t, hogy határozati javaslatot nyújtanak be a küldöttgyűlésre: azt indítványozzák, hogy a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-jei hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést. Az aláírók szerint a kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt - közölte Szentkuti Károly küldött, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A kezdeményezést Szentkuti Károlyon kívül többek között Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött látta el kézjegyével.