Pénzért sem dobják fel társaikat a tüntetők

Vágólapra másolva!
Összetartanak a zavargások miatt a rendőrség által keresett emberek, még a félmilliós nyomravezetői díj sem elég arra, hogy feldobják egymást. A rendőrség ennyit fizet a március 15-ei rendbontókért - az összeg azonban inkább a zavargók nézeteivel nem rokonszenvező szomszédokat, ismerősöket vagy kollégákat motiválja.
Vágólapra másolva!

A BRFK a zavargásokban rendszeresen részt vevő rendbontókat időről időre díjkitűzéssel is megpróbálja felkutatni. A március 15-ei tüntetéseken részt vevő rendbontók fotói jelenleg is láthatók a BRFK honlapján, a nyomravezetők félmillió forintot kapnak. Az [origo] arra volt kíváncsi, milyen eredménnyel jár ez a módszer.

A magasabb díj ösztönzőleg hat - közölte a rendőrség. Ez az állítás azonban nem érvényes a zavargásokban rendszeresen részt vevőkre, akik a nyomravezetői díjért sem adják fel egymást. Inkább olyanoktól kapnak segítséget a rendőrök, akik elítélik a rendbontók nézeteit vagy viselkedését: ők lehetnek szomszédok, ismerősök vagy munkatársak.

A BRFK szerint folyamatosan érkeznek tőlük a bejelentések, melyeket a márciusi eseményekkel foglalkozó 12 fős nyomozócsoport vizsgál ki. A díjkitűzés és a BRFK honlapjára kitett fotók hatására ketten már feladták magukat.

A rendőrség 2001 óta tűz ki nyomravezetői díjakat különböző bűnözőkre. Az azóta eltelt hét év alatt 12 nyomravezetőnek ajánlották fel a díjat, összesen 6 264 000 forint értékben - közölte a BRFK.