Határozatlan idejű sztrájk lesz a BKV-nál

Vágólapra másolva!
Határozatlan idejű sztrájkot jelentettek be a BKV-szakszervezetek miután nem tudtak megegyezni a cég vezetőségével. A sztrájk pontos időpontját később fogják meghatározni - közölte a szóvivőjük. 
Vágólapra másolva!

Határozatlan idejű sztrájkot jelentettek be a BKV-szakszervezetek csütörtökön a cég vezetősége és az érdekképviseletek közötti újabb tárgyaláson - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-vel.

A szóvivő elmondta: a sztrájk pontos időpontját később fogják meghatározni, de megfelelő időben közlik majd. "Ez azt jelenti, hogy ha bejelentjük, hogy valamelyik napon sztrájk lesz, akkor az addig tart, ameddig le nem fújjuk" - tette hozzá.

A szakszervezetek április 18-án 24 órás sztrájkot tartottak. Követeléseik között szerepelt a paraméterkönyv visszavonása, a cég gazdasági gondjainak megnyugtató rendezése, valamint a csoportos létszámleépítés felfüggesztése.

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester szombaton, a Pénzügyminisztériumban tartott megbeszélés után elmondta: a kormány segít a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forint értékben tőkét juttasson a BKV-nak, és így a cég ne kerüljön adósságspirálba.

Az idei tőkepótlás forrása előfinanszírozás, amelynek a módját még keresik - nyilatkozta az államtitkár. Demszky Gábor pedig azt mondta: elképzelhető fővárosi vagyonelemek értékesítése, amelynek bevételéből autóbuszokat lehetne vásárolni.

A főpolgármester beszámolt arról, hogy a BKV-nak legalább 5-6 milliárd forintra volna szüksége a műszaki színvonal fenntartásához, és ugyanannyi kellene a fejlesztésekre. A tőkepótlást a szakszervezetek nem tekintik megoldásnak a BKV gazdasági problémáira.