Még több háborús bűnös a 298-as parcella emléktábláján

Vágólapra másolva!
A Rákoskeresztúri új köztemető 298-as parcellájának emléktáblájára legalább 51 háborús bűnös nevét írták fel, a 301-es parcellánál pedig a 315 névből mindössze 190 olyan, ami 1956-os elítélté - nyilatkozta Zinner Tibor történész annak kapcsán, hogy előadást tart a Raoul Wallenberg Alapítvány meghívására.
Vágólapra másolva!

Zinner Tibor, egyike annak az öt történésznek, akiket Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke felkért a 298-as és a 301-es parcella emléktábláira felírt nevek beazonosítására, elmondta: a 298-as parcella tábláján szerepel például Láday István csendőr alezredes neve, aki részt vett a budapesti zsidók elhurcolásában. Többek között a nevéhez fűzhető Bajcsy-Zsilinszky Endre és Jávor Pál letartóztatása is.

Beszámolója szerint a 298-as parcella emléktábláján ott van egyebek mellett annak a Bottka Imrének a neve, aki a 401-es különleges munkásszázad leghírhedtebb keretlegénye volt, de megtalálható több olyan tömeggyilkos neve is, akik a szerbiai Borban hajtottak végre háborús bűncselekményeket.

A 301-es parcella emléktábláján 30 háborús bűnös és 11 kém neve szerepel, de olyan ember neve is olvasható a táblán, aki megölte házastársát, kiirtotta családját, vagy a börtönben betegségben hunyt el. A történész szerint a leggroteszkebb, hogy egy 1959 szeptemberében New Yorkban, a mai napig ismeretlen körülmények között meghalt dán diplomata is szerepel a nevek között.

Ugyanitt, alig három méterre egymástól, nyugszik Tasnádi Nagy András, a nyilas parlament elnöke és Zsedényi Béla, az 1944. december 21-én alakult Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke.

Azoknak az emlékét sértik ezzel, "akik életüket áldozták a Rákosi-rendszer törvénytelenségei miatt", mert összemossák nevüket a nyilas rémtettek elkövetőivel. Utóbbiak közül néhány név a Böszörményi úti turul szobor talapzatán is szerepel - hangsúlyozta. Zinner Tibor hozzátette: "egy ország a múltját így nem tudja rendbe hozni", és ezzel a jövőképe is bizonytalanná válik.

A történész sajnálatosnak tartja, hogy közjogi méltóságok rendszeresen koszorúznak nemzeti ünnepeken ezeknél a parcelláknál, amelyek közül a 301-es a Nemzeti Pantheon része.

Az öt történész, Horváth Miklós, M. Kiss Sándor, Rainer M. János, Szakály Sándor és Zinner Tibor május első hetében ismerteti kutatásainak eredményeit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökével. Ezt követően kerülhetnek majd le azoknak a nevei az emléktáblákról, akik nem tekinthetők a kommunizmus áldozatainak.

A Boross Péter volt miniszterelnök által felkért történészi bizottság 2008 elején kezdte meg munkáját a 2007 novembere óta napilapokban publikált cikkek hatására. Zinner Tibor és Szakály Sándor a 298-as parcellával, míg M. Kiss Sándor, Rainer M. János és Horváth Miklós a 301-es parcellával foglalkozik elsősorban, de ez nem jelenti azt, hogy nincs átjárás a feladatköröket illetően.

Szintén ezzel a problémával foglalkozott A temető zaja - keretlegények és áldozataik a Nemzeti Pantheonban című kerekasztal-beszélgetés március 13-án, amelyen a bizottságból Rainer M. János és Zinner Tibor szólalt fel.