Tárki: Fogynak a pártok szimpatizánsai

Vágólapra másolva!
Már csak a lakosság fele szimpatizál valamelyik párttal, és ha most tartanák a választásokat, azon is csak a választók fel venne részt biztosan - derül ki a Tárki felméréséből. A Fidesz és az MSZP támogatottsága is csökkent, az SZDSZ-t pedig alig a teljes lakosság egy százaléka támogatja.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz támogatottsága áprilisban 33 százalék volt a márciusi 37 és a februári 39 százalék után. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében áprilisban 12 százalék volt, egy hónappal korábban 13 százalék, februárban pedig 15 százalék.

A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék. Áprilisban a szocialista párt szavazói körében nőtt az elkötelezettség, hiszen az MSZP tábora többségében biztos szavazónak tekinthető - derül ki a kutatásból. A kormányválság a felmérés szerint az SZDSZ szavazótáborát érintette leginkább, a párt támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 1 százalék, a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 5 százalék.

Ha most tartanák a választásokat, azon a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, márciusban ez az arány 57 százalék, februárban pedig 54 százalék volt.