Századvég-Forsense: Már csak 10 százalék szereti az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Márciusban 12 százalékkal nőtt azok aránya, akik nem elégedettek a kormány munkájával - derül ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 32 százaléka Fidesz-szavazó, míg az MSZP-t még a múlt hónapinál is kevesebben támogatják: csak 10 százalék. A válaszadók több mint fele nem bánná, ha leváltanák a kormányt.
Vágólapra másolva!

Február óta 12 százalékkal nőtt azok aránya, akik elégedetlenek a kormány munkájával: így jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék - derült ki a Századvég-Forsense közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből.

Azok aránya, akik csak a kormánnyal elégedetlenek, négy ponttal emelkedett márciushoz képest: jelenleg 43 százalék. Azoké viszont, akik csak az ellenzéket ítélik meg negatívan, nem változott (jelenleg is 20 százalék). Az MSZP szavazói közül 19 százaléknyian elégedetlenek a saját oldalukoz tartozó politikusok munkájával - a fideszeseknél ugyanez az arány 10 százalék.

A két nagy párt támogatottsága közti különbség tovább nőtt. Jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre - két százalékkal többen, mint márciusban -, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t (2 százalékponttal kevesebben, mint egy hónapja). A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A kutatók szerint ez az érték az MSZP esetében az eddig mért legszűkebb támogatói bázist mutatja, és felveti a kérdést, vajon csökkenhet-e még tovább a kormánypárt társadalmi támogatottsága. A Fidesz esetében a kérdés az, hogy képes-e huzamosan 30 százalék felett tartani a támogatók körét, vagy csak átmeneti kitörésről van szó.

A felmérés szerint márciushoz képest 7 százalékponttal többen, a megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány leváltását. Csupán feleannyian, 28 százaléknyian vannak a kormány maradását támogatók. A bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak között is a kormányváltást pártolók vannak többségben.

A felmérés szerint tovább nőtt a távolság a két nagy párt vezető politikusának támogatottságában is: a múlt havi 6 százalékpont után áprilisban újabb 4 százalékponttal emelkedett a teljes mintán belül azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére. Ez most 41 százalék. Közben Gyurcsány Ferencet csupán a válaszadók 24 százaléka tartja alkalmasabbnak az ország vezetésére.