Tagadja a kormányszóvivő Orbánék megfigyelését

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány vezetőinek megfigyeléséről szóló javaslatról közölt cikket szerdán a Magyar Nemzet. A lap szerint az ötlettel egy magánnyomozó cég állt elő, a háttérben politikai ösztönzés áll. A kormányszóvivő visszautasította a vádakat, mondván, a Gyurcsány-kormány soha nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-kormány soha, semmikor, senkinek nem adott megbízást törvénytelen megfigyelésekre - jelentette ki Daróczi Dávid kormányszóvivő. Daróczi ezzel a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagált, amely szerint politikai ösztönzésre egy magánnyomozó cég 2002. december 13-án javaslatot tett arra, hogy körülbelül fél évig tartó szakértői felderítő-elemző munkával értékelhető eredményeket tesz le a megrendelő asztalára az Orbán-kormány három meghatározó szereplőjének bűncselekménygyanús ügyleteiről.

A cég a napilap szerint három emberrel foglalkozott: Simicska Lajos volt APEH-elnökkel és környezetével, Kalmár Istvánnal, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójával és Orbán Viktor volt miniszterelnökkel, illetve környezetével.

A cikkben olvasható, hogy a társaság munkatársai vállalták, felderítési dokumentumokkal igazolják a közpénzek eltulajdonításával összefüggő bűncselekményeket, felkutatják az általuk megszerzett legkirívóbb jogosulatlan előnyöket. Meghatározták az elkészítendő anyag formáját is: a büntetőperbeli bizonyítás szabályai szerint, szisztematikusan elő lesznek készítve a jogalkalmazásra - olvasható a Magyar Nemzetben.

Daróczi Dávid a cikkel kapcsolatban azt mondta: a miniszterelnök Kiss Péter kancelláriaminisztert bízta meg azzal, hogy tájékozódjon az ügyben, és ha kell, indítson vizsgálatot. "Biztosak vagyunk benne, ez ismét olyan alaptalan vádaskodás, amelyről a végén bebizonyosodik, hogy hírlapi kacsa" - tette hozzá.