Többnapos BKV-sztrájk lehet májusban

Vágólapra másolva!
Májusban lehet a következő, többnapos BKV-sztrájk - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője kedden az MTI-vel. A szakszervezetek csütörtökön döntenek a következő munkabeszüntetésről.
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek még nem alakítottak ki végleges álláspontot arról, hogy mikor tartják a következő munkabeszüntetést, de amennyiben a sztrájkbizottság és a BKV Zrt. menedzsmentje közötti tárgyalások továbbra is "patthelyzetben" maradnak, akkor többnapos munkabeszüntetést tartanak - mondta el kedden Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Szerinte áprilisban már biztosan nem lesz sztrájk, inkább májusban.

Az érdekképviseletek a kedden délután öt órakor kezdődő tárgyaláson ismerhetik meg a Demszky Gábor főpolgármester és Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár közötti szombati tárgyalás részleteit. A szakszervezetek csak ezután - csütörtökre - döntenek az újabb sztrájkfenyegetésről.

Legutóbb április 18-án tartottak 24 órás sztrájkot. A szakszervezetek követelései között szerepelt a paraméterkönyv visszavonása, a cég gazdasági gondjainak megnyugtató rendezése, a csoportos létszámleépítés felfüggesztése.

Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester szombaton elmondták: a kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forintot juttasson a BKV-nak azért, hogy a cég ne kerüljön adósságspirálba. Az idei tőkepótlás forrása előfinanszírozás, amelynek a módját még keresik - válaszolta az MTI kérdésére Keller László.

Demszky Gábor hozzátette: elképzelhető például fővárosi vagyonelemek értékesítése, amelyek bevételéből autóbuszokat lehetne vásárolni. Demszky beszámolt arról, hogy a BKV-nak legalább 5-6 milliárd forintra volna szüksége a műszaki színvonal fenntartásához és ugyanannyi a fejlesztésekre. Keller és Demszky is hangsúlyozta, hogy a BKV nincs likviditási válságban, fizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja.

A főpolgármester kedden vette át a szombati egyeztetés emlékeztetőjét, amely a tárgyalás összefoglalója, minden részvevő aláírásával.