Vádemelést javasol a rendőrség Polgár Tamás ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal zárta le a Polgár Tamás elleni nyomozást a rendőrség - szerintük terrorcselekményre készült. Polgár ellen egy éve érkezett bejelentés, amikor egy fültanú robbantásról hallotta beszélni a férfit. A lakásban, ahová ezután bement, házi készítésű robbanóanyagokat találtak, Polgár e-mailjeiből pedig kiderült: egy fővárosi rendezvényen akarta felhasználni a keverékeket.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekmény előkészülete miatt vádemelést javasol a rendőrség a magát Tomcatnek nevező Polgár Tamás ellen. Két társával szemben pedig közveszélyokozás előkészületéről szól a vádemelési javaslat.

Polgár ügyében még tavaly május 8-án érkezett bejelentés a rendőrséghez. A bejelentő egy csepeli panelház liftjében együtt utazott egy férfival, aki egy műtrágyás zsákot vitt. Egy hátizsák is volt nála, amelyből drótok lógtak ki. Közben telefonált és a telefonba azt mondta, "ma este robbantunk". A liftből kiszállva bement az egyik emeleti lakásba.

A panelházhoz érkező rendőrök a lépcsőházban felfigyeltek Polgárra, akit igazoltattak, majd bementek a lakásba, ahol egy nőt és egy férfit - T. Gergőt és F. Ágnest - találtak. A rendőrök a konyhában különböző vegyi anyagokat találtak: 25 kiló kálium-nitrátot, 4 kiló ventilált kénport, 3 kiló vas-oxid port, 50 kiló alumínium port, és 2 méter stopinszálat. A tűzhelyen egy lábasban sárgásbarna megolvasztott anyagot és négy mécsestestbe öntött, kanóccal ellátott anyagot fedeztek fel.

Polgárt ezután előzetes letartóztatásba helyezték, míg két társa szabadlábon védekezhetett. Először közveszélyokozás előkészületével gyanúsították őket, később Polgár ellen terrorcselekmény előkészülete miatt kezdtek nyomozni. A rendőrségi szakértők szerint a lakásban talált anyagok pirotechnikai és robbanóanyagot tartalmazó terméknek minősülnek - ezek tartásához pedig engedélyre van szükség.

A rendőrök szerint Polgár e-mailjei azt mutatják, hogy az anyagokat május 9-én egy fővárosi rendezvényen a tömegben, emberek között akarta felhasználni. Az anyagok ilyen jellegű, tömegben való felhasználása pánik okozására lett volna alkalmas - olvasható a rendőrség közleményében.