Szerződést bont a BKV és az AAM tanácsadó cég

Vágólapra másolva!
Felbontja a milliárdos tanácsadási szerződést a BKV Zrt. és az AAM nevű cég  - jelentette be Szűcs Zoltán, a tanácsadó cég vezérigazgatója kedden Budapesten. Az AAM hamarosan nyilvánosságra hozza a szerződések teljesítésének körülményeit.
Vágólapra másolva!

Szűcs Zoltán, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója a Gazdasági Rádióban elmondta, hogy kedden egyeztek meg a BKV-val: szerződésszerűen felmondták az egymással kötött megállapodást. A közlekedési vállalat felmentést adott a tanácsadói cégnek az üzleti titoktartási kötelezettség alól, így a szerződéskötés és a teljesítés körülményeit hamarosan nyilvánosságra hozza az AAM.

A két cég közötti jogviszony felmondása után még harminc napig áll az AAM a BKV rendelkezésére. A főként a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanácsadással megbízott cég vezérigazgatója szerint a BKV felelőssége a projekt további sorsa.

Szűcs azt mondta: a 4-es metró projektjében a felelősségi viszonyok tisztázása "kívánnivalót hagy maga után." Ha pedig egy ilyen fontos elem nincs tisztázva egy ekkora - 500 milliárdos - projekt esetében, akkor nagy a valószínűsége, hogy az nem lesz sikeres - jegyezte meg. Szerinte az AAM nem járt jól azzal, hogy felmondta a szerződést, de ebben az esetben nem tehetett mást, mert nem "érzékelték a másik oldalon az ügyfelet; tanácsadó ügyfél nélkül nem tud dolgozni".

A közbeszerzési szabályok megsértése, hűtlen kezelés és számvitel rendjének megsértése is felmerülhet a BKV tanácsadói szerződései kapcsán - derült ki korábban egy, a cég felügyelőbizottsága részére készült előterjesztésből. A közlekedési társaság e szerint összesen nyolc szerződést kötött az AAM Zrt.-vel, két és fél milliárdos keretösszegben, amiből 134 milliót már ki is fizettek. A tanácsadó cég április 10-én közölte: az üzleti titoktartás kötelezettsége alóli felmentését kéri a BKV-tól saját érdekeinek megvédése érdekében.

Eközben a fideszes Hutiray Gyula javaslatára újabb vizsgálat vár a BKV felügyelőbizottságára, ezúttal a fővárosi önkormányzat múlt évi 10 milliárd forintos támogatásának felhasználásáról - erről döntött kedden a Fővárosi
Közgyűlés Gazdasági Bizottsága.