8 milliót bukott Fehérvár az agyondicsért cég ejtésén

Vágólapra másolva!
Két alkalommal kapott 4 millió forintos pénzbírságot ugyanabban a panelfelújítási pályázatban Székesfehérvár önkormányzata. Öt cég pályázott, ebből a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint négyen szabálytalanul, az ötödiket meg a város nem akarta győztesnek. A 8 millióba került döntéseket az MSZP-től a Fideszig mindenki megszavazta, ám most akárkit kérdezett az [origo], mindenki továbbpasszolta a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Nagyon sokba került Székesfehérvár önkormányzatának, hogy egy panelfelújítási pályázaton induló cégek közül az egyetlen jogszerű ajánlatot tevőt nem akarták győztesnek hirdetni - derül ki a Közbeszerzési Döntőbízottság (KD) határozataiból. Még úgy sem, hogy a KD szerint a közbeszerzési törvényt is többszörösen megsértette a város közgyűlése által támogatott pályázati eljárás. Pedig az öt indulóból egyedüliként jogszerűen pályázóról maga az önkormányzat írt nem is olyan rég kedvező referencialevelet, hiszen a cég jelenleg is hasonló munkát végez a városnak. "Munkájukat megelégedésünkre, szakszerűen és kifogástalanul végezték" - fogalmaz a dokumentum, majd 10 oldalon keresztül sorolja, hogy hol, mely fehérvári épületeken végzett korábban kifogástalan munkát a cég.

A KD nyolcmilliós pénzbírsága különösen annak függvényében súlyos büntetés a városnak, hogy az önkormányzat által felújításra szánt panellakások átalakítását, majd a munkák ellenőrzését 29,5 millióból elvégezte volna az írásban megdicsért cég. A házak felújítása végül nem kezdődött meg, csak a milliók mentek el a semmire.

Jogsértések sorozata

Még tavaly szeptemberben jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az önkormányzat felhívása, amely 86 panelház energiatakarékossá alakításához, továbbá 16 épület kéményeinek felújításához keresett műszaki ellenőrt. A november 5-i tenderbontásra 5 ajánlat érkezett, köztük a később főszereplővé váló ÉGSZI Senior Kft.-é is, amely a már említett 29,5 millióért vállalta volna a munkát.

Nem ők nyertek, az önkormányzat egy olyan céget hirdetett ki győztesnek, amely - pályázata szerint - 15,1 millióért is elvállalta volna a munkát. Mivel az önkormányzat felhívásának egyik pontja szerint "a bírálati szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás", ezért természetesnek tűnik a döntésük. Csakhogy a kiírásban maga az önkormányzat becsülte 36 millió forint körülire az elvégzendő munka értékét. Az önkormányzatnak ennek ellenére jó volt a 15 milliós ajánlat, az ÉGSZI viszont kirívóan alacsonynak ítélte azt, ezért jogorvoslatot kért.

Néhány hét vizsgálódás után a KD több jogsértést is megállapított a cégek pályázataiban, s megsemmisítette az önkormányzat döntését, majd 4 millió forint bírságot is kiszabott. Mint a döntőbizottság határozatából kiderül, a pályázatok - az ÉGSZI ajánlatát leszámítva - nem feleltek meg mindenben a kiírásnak.

Ezt követően az önkormányzat közgyűlése újra értékelte az ajánlatokat, majd azt a meglepő döntést hozta, hogy csak érvénytelen pályázatok érkeztek hozzájuk. Ekkor fordult másodszor is a döntőbizottsághoz az ÉGSZI. A KD ismét vizsgálódott, s az újabb önkormányzati döntést is jogszabálysértőnek minősítve újabb 4 milliós bírságot rakott az önkormányzat nyakába.

Nem keresnek felelőst

"Visszautasítom, hogy itt mi cégek vagy személyek ellen léptünk volna fel" - közölte az [origo]-val Szabó Katalin, Székesfehérvár jegyzője. Első körben az árat nézték, míg a másodiknál - ahogy a jegyző fogalmazott - a KD "nem mondta azt, hogy az ÉGSZI ajánlata jogszerű, csak azt, hogy a többi négy jogszerűtlen".

Kérdésünkre, hogy ki a felelős a nyolcmilliós bírságért, Szabó Katalin azt felelte, hogy nem keresik a felelőst, egyébként is "abszolút hibahatáron belül van" a tévedésük. Mint mondta, sokat pályázik a város, és kevés büntetést kaptak eddig. Házon belül nem lesz felelősségre vonás, a Fővárosi Bíróságnál viszont megtámadták a KD "roppant sajnálatos" határozatait.

Az önkormányzatnál a Városfejlesztési Bizottság volt az eljárás előterjesztője, de Szigli István elnök azt állította az [origo]-nak, hogy ő még csak nem is ismeri az elmarasztaló határozatokat. "Nem dolgom. A mi dolgunk az előterjesztés" - közölte, majd hozzátette, hogy a közgyűlés szavazott a kérdésben.

Az ellenzék is megszavazta

Egy haláleset után harminckét fős jelenleg a székesfehérvári közgyűlés, ebből az MSZP-SZDSZ frakciónak 16 tagja van Warvasovszky Tihamér szocialista polgármesterrel együtt. Megkerestük az MSZP-s parlamenti képviselő Warvasovszkyt is az üggyel kapcsolatban, de a mobilján hagyott üzenetünkre nem reagált. Tizennégy képviselőből áll a Fidesz vezette ellenzék, mellettük Viniczai Tibor MDF-es alpolgármester és egy független politikus alkotja a közgyűlést, amely mindkét, végül jogszerűtlennek minősített döntést támogatta.

Forrás: MTI
Panelrengeteg Fehérváron - A saját emberek keményebbek?

"Majdnem biztos, hogy igennel szavaztunk" - közölte Cser-Palkovics András helyi fideszes frakcióvezető, aki ennek ellenére nem érzi felelősnek az általa vezetett képviselőcsoportot a nyolcmilliós bírságért. Szerinte a voksolások előtt gyakran nincs idejük belemélyedni a panelfelújításos előterjesztésekbe, mert ezeknél "a késlekedés azzal járhat, hogy akár milliárdos állami támogatástól esik el a város". Márpedig a Fidesz országos szóvivő-helyettese szerint egy ilyen esetet nehéz lenne megmagyarázni azoknak az embereknek, akik a panellakásuk felújítására várnak.

A kérdésre, hogy egy még harmincmillióba sem kerülő lakásfelújítás kapcsán miként szaladhatott bele az önkormányzat kétszer is a bírságokba, Cser-Palkovics sem tudott mit mondani. "Mi is csak tapogatózunk, várjuk, hogy kiderüljön, ki a felelős ezért" - fogalmazott a politikus.

"Nem akartuk, hogy büntessenek"

Tippje az ÉGSZI Senior Kft. ügyvezetőjének sincs arra, hogy miért nem kerülhettek ki győztesen az ügyből egyedüli jogszerű pályázóként. Szabó Gábor - aki rendkívül óvatosan nyilatkozott a pályázat körüli hercehurcáról - a következőt mondta: "Azt vélelmezem, most úgy gondolják, hogy miattunk kaptak kétszer 4 milliós büntetést, márpedig szerintem azt büntették meg, aki hibázott."

Szabó ráadásul állítja, a KD vizsgálódásai alatt ők mindkét alkalommal közölték a döntőbizottsággal, nem az a céljuk, hogy megbüntessék az önkormányzatot, csupán azt szeretnék, hogy a pályázatukat a helyén kezeljék. Az ügy további érdekessége, hogy azt az ÉGSZI-t utasította el az önkormányzat, amellyel jelenleg is szerződésben áll, a cég most is hasonló munkát végez Székesfehérváron.

Megoldják maguk

A két bírság után a székesfehérvári közgyűlés április 10-én végül úgy döntött, eláll a pályázattól. A jegyző szerint az önkormányzat ma már nem a külsős cégekben látja a megoldást a panelházak felújítására. "A saját embereink, köztisztviselők végzik majd el az ellenőrző munkát, akik keményen meg tudják mondani, ha kifogásuk van" - fogalmazott Szabó, aki "nem konkrét cégekre utalva, hanem általánosságban" minőségi kifogásokat fogalmazott meg egyes, az önkormányzattal kapcsolatban álló vállalkozások munkájával szemben.