Vágólapra másolva!
Apró fiolába rejtett por volt a radioaktív anyag, amelyet egy autó csomagtartójában találtak vasárnap az ártándi határátkelőnél. A kocsiban egy román származású német család utazott. A fizikus nagyapa hagyta rájuk örökül a sugárzó anyagot, amelyet nem szabad engedély nélkül tárolni. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

Radioaktív anyaggal való visszaélés miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az ártándi határátkelőnél vasárnap talált sugárzó doboz ügyében. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat jelentette be, hogy a sugárkapu jelzésére feltartóztatták egy Romániából Németország felé utazó család autóját. A kocsit félreállították, és a szolgálatban lévő határőr sugárzásmérő-műszerrel azonnal körbemérte a járművet. Így találtak rá a csomagtartóban egy dobozra, amely a felirat tanúsága szerint 1927-es eredetű. A család azt mondta: a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek vinni.

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet ügyeletese, Motoc Annamária fizikus a helyszínen sugárméréseket végzett, és megállapította, hogy a dobozban rádium 226-os izotóp volt. A por formájú anyagot egy pici, három centiméter hosszú, öt milliméter átmérőjű fiola rejtette, a fiolát egy fémtok, azt pedig egy gyufásskatulya nagyságú papírdoboz védte.

A kis mennyiségű alfa- és gammasugárzást kibocsátó dobozt beszállították a sugárbiológiai intézet laborjába, ahol jelenleg további, pontosító méréseket végeznek rajta. Azt már most tudni lehet, hogy a sugárzás nem nem volt annyira erős, hogy egészségkárosító hatása legyen - mondta el Motoc Annamária. Bár a doboz felületén a háttérsugárzás ezerszeresét mérték, de két méterrel távolabb már csak a háttérsugárzás ötszöröse volt jelen.

A fizikus szerint mivel a vámosok, rendőrök csak rövid időre kerültek kapcsolatba a dobozzal, nem veszélyeztette őket a sugárzás, de még az autóban utazók sem szenvedhettek egészségkárosodást a szállítás ideje alatt. Motoc Annamária úgy tudja: a nagypapa, akitől a család a dobozt örökölte, fizikus volt. Az anyagot valószínűleg demonstrációs célokra használhatta annak idején. A sugárbiológiai intézet a vizsgálatok befejeződésével szakvéleményt fog kiadni, az anyag pedig végül a püspökszilágyi radioaktívhulladék-tárolóba kerül majd.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az egyik utast gyanúsítottként hallgatta ki. A nyomozásba a román határőrséget is bevonják - közölte Csontos Stefánia, az NNI szóvivője. Az utasok román származású német állampolgárok.