Vágólapra másolva!
A szervezők becslése szerint rekordot döntött a részvétel a vasárnapi Critical Mass biciklis felvonuláson mintegy 80 ezren vettek részt. A felvonulók kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és levegőszennyezés csökkentéséért demonstráltak.
Vágólapra másolva!

Hollandia budapesti nagykövete, Ronald Alexander Mollinger indította el a demonstráció kezdetét jelző kerékpáremeléssel a Critical Mass (Kritikus tömeg) nevű, a civil szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport - hagyományos kerékpáros felvonulását a Deák térről, vasárnap délután. A szervezők azért kérték fel őt a menet indítására, mert Hollandia egész Európában élenjáró módon, már évtizedekkel ezelőtt biztosította a kerékpározás biztonságos feltételeit. A közlekedésben hétköznapinak számít a biciklik 20 százalék feletti aránya, de egyes városokban az 50 százalékot is eléri.

Budapest lakói csak néhány éve kezdték el a felzárkózást, de az ütem gyors. Európában egyedülálló módon, évente duplázódik a kerékpárosok száma a fővárosban. A felvonulás résztvevői a Föld Napja alkalmából a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és levegőszennyezés csökkentéséért demonstráltak. A szervezők szeretnék, ha Budapesten is széles körben elterjedne a kerékpározás.

A felvonulók fél ötkor indultak el a Deák térről, köztük mindenféle kerékpárossal, a profiktól a hétvégi biciklistáig, az unokától a nagymamáig. Többen érkeztek görkorcsolyával, egykerekűvel, rollerrel, triciklivel és tandemmel is.

A szervezők előzetes bejelentése alapján a tömeg a Károly körút, az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az Alagúton áthaladva a Lánchídon át jutott vissza Pestre, majd a Kossuth tér, az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszki út érintésével az Andrássy úton és az Olof Palme sétányon keresztül a Városligeti Király-dombra érkezett. Az elsők este fél hét tájban értek célba, de ekkor még sokan úton voltak.

Kürti Gábor szervező a távirati irodának elmondta: minden eddiginél többen vettek részt a felvonuláson, úgy tippelt körülbelül 80 ezren. A Városligeti Király-dombon a Levegő Munkacsoport a Fővárosi Vízművek Zrt. segítségével lajtos kocsiból friss vizet kínált a résztvevőknek. A Critical Mass Budapest egy alkalmi kerékpáros felvonulásnak indult 2004-ben, azóta egyre népszerűbbé vált és évente kétszer rendezik meg, alkalmanként több tízezer résztvevővel.