A BRFK sikereiről beszélt Tóth Gábor a rendőrnapon

Vágólapra másolva!
A budapesti rendőrfőkapitány a rendőrség 2007-es sikereiről beszélt a városligeti rendőrnapon vasárnap. Tóth Gábor szerint az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent, a felderítési mutató pedig az eddigi legjobb eredményt mutatja. Bencze József országos rendőrfőkapitány arról beszélt, a rendőrségnek sikerült helyreállítania "megtépázott tekintélyét".
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz év legsikeresebb évét zárta a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2007-ben - mondta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány vasárnap a fővárosi városligetben rendezett budapesti rendőrnapon. Tóth tájékoztatása szerint tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma 100 ezer alá csökkent, így az élet és testi épség elleni bűncselekmény, rablás, fegyveres támadás, vagyon elleni bűncselekmény is kevesebb volt. Az élet ellenes bűncselekmények 92 százalékánál megtalálták a rendőrök az elkövetőket. A rablások 50 százalékát, a vagyon elleni bűncselekmények 33 százalékát derítették fel.

A budapesti rendőrfőkapitány sikerként könyvelte el azt is, hogy tavaly 1300 demonstrációt biztosítottak a fővárosban, és szerinte "oly módon tudták garantálni a gyülekezési jog gyakorlását, hogy az "minden esetben szakszerű, és törvényes volt". Arra a kérdésre, hogy a Hollán Ernő utcában és az azt követően tartott demonstrációkkal kapcsolatban az állampolgári jogok biztosa vizsgálatot indított, a főkapitány úgy válaszolt: az ombudsman feladata és joga vizsgálatokat indítani, nem zárja ki azonban a hiba lehetőségét, mert "nem íróasztal mögött, hanem a helyszínen kell fontos döntéseket hozni". Tóth szerint egyébként a gyülekezési törvény módosításra szorul.

Az idei év legnagyobb kihívásának Tóth Gábor azt tartja, hogy megőrizzék az eddig elért eredményeket, és továbbra is szakszerűen, törvényesen lássák el a demonstrációk biztosítását annak ellenére, hogy jelentős létszámhiánnyal küzd a BRFK. A dandártábornok szerint még további 1000-1500 rendőrre lenne szükség.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a nagy kihívások és felkészülések évének nevezte a 2007-es évet a rendőrnapon. Az ORFK vezetője szerint a schengeni feltételeknek megfelelően, a rendőrség és a határőrség integrációját sikeresen hajtották végre, és idén "finomhangolásra van szükség" a parancsnoki táblázat összeállításakor, és azokban a térségekben, ahol létszámhiány, máshol létszámtöbblet keletkezett a két fegyveres szerv összeolvadásából.

A múlt év legnagyobb feladatának a főkapitány azt tartotta, hogy a rendőrség a 2007-es év közepére "több tekintetben is megtépázott tekintélyét" sikerüljön helyreállítani, és hogy 2007 őszén ne ismétlődhessenek meg a 2006 őszén történt események, vagyis az utcai demonstrációkat követő rendbontások, garázda cselekedetek.

A fővárosi Városligetben rendezett rendőrnapon magánemberként vett részt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, ott volt Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint a teljes rendőri vezérkar.