Tengerentúli karrierrel kecsegtetik a magyar nővéreket

Vágólapra másolva!
Hatszáz ezer forint lesz a kezdő fizetésük azoknak a magyar nővéreknek, akik az Egyesült Államokba készülnek munkát vállalni. Ott állítólag tárt karokkal és végleges letelepedést biztosító zöld kártyával várják a jól képzett, mégis alulfizetett magyar ápolókat, akárcsak más európai országokban, így nem csoda, hogy egyre többen gondolkodnak el a profi közvetítő cégek ígéretes hirdetésein. Az egészségügyi dolgozók szervezete szerint pár év múlva egyszerűen nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket.
Vágólapra másolva!

"Elég volt abból, hogy semmibe néznek, nemcsak a betegek, mindenki más is. Legfeljebb az orvosokat tartják valamire, ráadásul anyagilag is összehasonlíthatatlanul jobb külföldön dolgozni" - sorolta indokait az [origo] kérdésére a hatvani kórházban nővérként dolgozó Medveczkiné Zentai Erzsébet. Szűk egy esztendő múlva elhagyja az országot, hogy egy program keretében az Egyesült Államokban vállaljon munkát. Férje és két, hét és tíz éves gyermeke tart vele, az utazásig teljesen fel kell számolniuk itteni életüket, így el kell adniuk házukat, ezt szánják kezdőtőkének a kinti letelepedéshez. Elhatározásuk nem csak pár évre szól, úgy tervezik, hogy végleg kinn maradnak.

Zentai Erzsébet nem tagadja, hogy a könnyebb, jobb élet reményében lesz inkább egy amerikai kórházban nővér. "Tizennyolc éves korom óta, tizenkét éve dolgozom szakápolóként, és jelenleg túlóráktól függően nagyjából nettó 90 ezer forintot keresek havonta" - mondta az asszony, hozzátéve: hat évig tanult, hogy nővér lehessen, és azóta is rendszeresen továbbképzésekre jár. Szerinte az egészségügyben gyakorlatilag mindenki elégedetlen, ezért olyan sok a pályaelhagyó, vagy külföldön szerencsét próbáló nővér.

A hatvani ápoló egy magyarországi cég szervezésében jelenleg más, az Egyesült Államokba készülő kollégáival együtt gyorstalpaló tanfolyamon biflázza az angolt, alig egy év alatt kell elsajátítaniuk egy erős szakmai nyelvtudást. Mindent megszerveznek számukra, biztos állásra utaznak majd ki, és megkapják családjukkal együtt a letelepedéshez szükséges zöld kártyát. A szakmai végzettségüket elismerik, nekik csak a nemzetközi nyelvvizsgát kell letenniük. Ha ez sikerül, az első hónapokra szóló, kezdő fizetésük is havonta 4000 dollár lesz, vagyis több mint 600 ezer forint.

Örülnek a magyaroknak

Országos rádiókban jelenleg is fut egy hirdetés, amellyel az Egyesült Államokba verbuválnak magyar nővéreket. Osztálytól és műszaktól függően egy amerikai kórházban 7-10 betegért felel egy szakápoló, míg egy magyar nővérre jelenleg ennek duplája, vagy akár négyszerese, 20-40 páciens jut - érzékeltette a különbséget Varju Ágnes, a nővérek amerikai munkavállalását szervező debreceni cég, az Amstaffex Hungária programigazgatója. Magyarországon ez a munka körülbelül nettó 70-90 ezer forint jövedelemhez juttatja a nővéreket, de van, aki ezért heti 60-70 órát is dolgozik - tette hozzá.

A minimum középfokú egészségügyi végzettségű, már több éves tapasztalattal rendelkező szakápolókat készítik fel a kinti munkáltatói elvárásoknak. Varju Ágnes szerint az Egyesült Államokban nagyon várják a magyar nővéreket, mert híresek a komplex egészségügyi tudásukról, és gyakorlatukról. Kint ráadásul nagy a nővérhiány, felnőtt és gyermek szakápolókra, idősgondozókra egyaránt nagy igény van, ezért munka akad bőven. A magyar nővérek bizonyítványát honosítják, megszervezik számukra még az állásinterjút, és a honlapjukon található ismertető szerint mindehhez a pénzt is előteremtik banki ügyintézéssel.

A programigazgató szerint a jelentkezők közt akad, aki végleg hagyja el Magyarországot, de olyan is, aki a családi kötelékek miatt valószínűleg vissza fog térni, "miután anyagilag helyre jött". Ellehetetlenítve érzik magukat, nincs jövőképük, az évtizedeken át tartó bizonytalanság érzése pedig felőrli és változásra készteti őket - tette hozzá Varju Ágnes.

"A legjobbakat fogják elvinni először"

Jól ki tudják használni a helyzetet a közvetítő cégek, akik a képzett magyar munkaerőt folyamatosan viszik ki külföldre, ez jelenleg egy felfutó terület - mondta az [origo]-nak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Pár éve még magam is azt mondtam, a külföldi munkavállalás jó lehetőség arra, hogy szakmailag fejlődjenek, világot lássanak, de ma már világos, hogy sokan nem jönnek vissza utána - tette hozzá. "Nem is tudom elképzelni, hogy visszavágyódjanak ebbe a taposómalomba" - jegyezte még meg a szervezet elnöke.

"Mindenki csak az orvosok külföldi munkavállalásáról beszél, miközben a nővérhiány egyre aggasztóbb" - mondta Balogh. Adataik szerint évente alig 400 szakápoló végez, miközben több mint ezren mennek nyugdíjba, és ehhez jön hozzá, hogy 500-1000 egészségügyi dolgozó megy ki külföldre minden évben. Mivel pedig sokkal kevesebben dolgoznak az osztályokon, túlórákkal együtt akár 50-54 órát is lehúznak hetente az ápolók az elnök szerint.

Nincs utánpótlás

A magyar ápolóknak az uniós csatlakozással, illetve az egészségügyi szakképzésbe bevezetett nyelvtanulás miatt manapság könnyebb külföldön munkát vállalniuk, mint valaha. A szakdolgozói kamara rendszeresen kap visszajelzéseket más európai országokban dolgozóktól. Az angliai fizetés nagyjából 600 ezer forintnak, Dániában - ahol heti 37 órás a munkaidő - 800-900 ezret keres egy szakápoló - sorolta a máshol szokásos béreket Balogh Zoltán a magyar közalkalmazotti bértábla szerint járó fizetésekkel szemben. Ehhez jönnek még az egyéb juttatások, és az előrejutásuk is garantált.

A hazai nővérhiány pótlására korábban próbálkoztak határon túli magyarokkal, egész végzős ápolói évfolyamokat csábítottak át magyar kórházigazgatók, de Románia uniós taggá válásával már ők sem ide jönnének az elnök szerint. Balogh szerint minden lehetséges fórumon próbálják kongatni a vészharangot, mégis előfordulhat, hogy - nem is olyan sokára - csak akkor fognak észbe kapni a döntéshozók, amikor már "ellátatlan betegek lesznek mindenhol". De még akkor is évekbe telhet, mire a finanszírozás megváltoztatásával, vagy ösztöndíj-programokkal visszaállítják a rendszert - tette hozzá.