Az államtól várja a BKV kisegítését Demszky

Vágólapra másolva!
Megtámadták a BKV két villamosremízét péntek reggel, az egyikre feltehetően Molotov-koktélt dobtak, a másikra acélgolyókat lőttek ki. A pénteki egész napos BKV-sztrájk miatt az autóforgalom kora reggel jóval élénkebb volt mint az átlagos - egyes kereszteződésekben a kerékpárosok is torlódtak -, de kilenc óra körül már hétvégi szintre csökkent. A rendőrség légi megfigyelései szerint sokan hagyták autóikat a lakótelepek parkolóiban. Péntek este se állt le a város, legfeljebb a szokásosnál többen mentek gyalog vagy biciklivel szórakozni, illetve kocsmázni. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet téri klub előtt sorakozó biciklik jelezték, a BKV sztrájkja keveseket tántorított el attól, hogy bulizni menjenek. Sokan sétáltak a Nagykörúton és az Andrássy úton, a Liszt Ferenc tér kávézói pedig tele voltak. Semmi jel nem utalt arra péntek este a fővárosban, hogy a tömegközlekedési sztrájk visszatartaná az embereket a szokásos péntek esti szórakozástól. Ráadásul a Nagykörúton 10-15 percenként fel is tűnt a villamos, így sokan azt is használták.

A sztrájkot a szakszervezetek részben azért hirdették meg, hogy kikényszerítsék a BKV finanszírozásának rendezését, amiről szombaton kezd tárgyalásokat a főváros vezetése a kormánnyal. Demszky Gábor főpolgármester pénteken közölte, a megbeszéléseken a BKV állami támogatásának növelését vagy a cégre háruló adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése. Demszky abban igazat adott a sztrájkoló szakszervezeteknek, hogy a BKV gazdálkodását új alapokra kell helyezni. Szerinte a város vezetése ezt már 1990 óta szorgalmazza. Úgy vélte, az ősbűnt ekkor követték el: a fővárosra bízták a BKV üzemeltetését, fix támogatást azonban nem rendeltek ehhez.

A főpolgármester utalt arra, hogy tavaly a Budapesten keletkezett 450 milliárd forint személyi jövedelemadó kevesebb mint egy százalékán osztozkodhatott a 24 fővárosi önkormányzat, az állami újraelosztás miatt. Demszky változtatna az Orbán-kormány által bevezetett adóerőképesség-számításon, kevesebbet vonna el, és így szerinte a fővárosban keletkező adókból rendezhetnék a BKV problémáját. A főpolgármester e mellett a MÁV által élvezett kedvezményeket szeretné a BKV részére is: a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését és 10 százalékkal olcsóbb áramot.

A BKV-nak több mint négymilliárd forintos veszteséget okoz a HÉV-vonalak üzemeltetése - sorolta a veszteségforrásokat Demszky, aki szerint ezt részben az állam vasúti keretéből lehetne kompenzálni. E mellett az agglomerációs településeknek - a nyugati példát követve - részt kellene vállalniuk a BKV-járatok költségeiből. A körülbelül 70 agglomerációs önkormányzat közül csak néhány (például Törökbálint és Budaörs) fizet a BKV-nak, a többség nem.

Demszky szerint ugyanakkor a sztrájk elkerülhető lett volna, mivel a szakszervezetek minden munkajogi követelését teljesítették. A szakszervezetek nem a BKV-t vagy a fővárost és a budapestieket, hanem az ország gazdaságát büntették meg a sztrájkjukkal - jelentette ki a főpolgármester, aki szerint Budapest csak azért nem bénult meg, mert cégek sokasága állt le részben vagy egészben, illetve a dolgozók tízezrei vettek ki szabadságot. A fővárosban egy év alatt keletkező GDP adatai alapján úgy vélte, hogy több milliárd forintos veszteség az ára a város pénteki nyugalmának.

Támadás a BKV ellen

Légfegyverből származó acélgolyókat lőttek ki ismeretlenek pénteken reggel a BKV Fehérvári úti villamosremízére péntek reggel. A rendőrség szerint háromnegyed nyolc kaptak bejelentést, hogy a remíz közelében pukkanás- és durranásszerű hangok hallhatók. A rendőrök által talált anyagmaradványokat fegyverszakértő vizsgálta meg, akinek elsődleges véleménye szerint az acélgolyókat feltehetően légfegyverből lőtték ki, de végleges szakértői vélemény csak későbbre várható. A rendőrség cáfolta azt a sajtóhírt, hogy rendőrökre is rálőttek volna.

Nem ez volt az első támadás, korábban valaki valószínűleg Molotov-koktélt dobott a budai Szép Ilona kocsiszínre. A rendőrség szerint sérülés nem történt a reggel 6 óra után történt támadásban, de néhány villamosban kár keletkezett. Ennek felmérése folyamatban van. Tűz nem volt, személyi sérülés nem történt. A rendőrök nyomoznak, és azt közölték, a támadások miatt visszatérően ellenőrzik a BKV telephelyeit és környéküket.

A BKV az érdekképviseletekre hárította a felelősséget: ezek a bűncselekmények nyilvánvalóan elkerülhetőek lettek volna, ha a szakszervezetek más, célravezetőbb eszközt választanak követeléseik foganatosítására - írta közleményében a cég vezetése.

Volt egy műbalhé is a 3-as metró Pöttyös utcai megállójánál, ahol állítólag fegyvernek látszó tárgyal fenyegették meg a biztonsági őröket, de a metrórendőrök által elfogott ittas fenyegetőzőnél nem találtak ilyen tárgyat. A férfit figyelmeztetés után útjára bocsátották.

Egész nap

Pénteken a BKV egész napos sztrájkot tart, mert a szakszervezetek képviselői nem tudtak megegyezni a cégvezetéssel követeléseikről. A munkavállalók képviselői azt kérték: vonja vissza a főváros a BVK járatainak ritkítását vázoló paraméterkönyvet (ezt a fővárosi képviselők pénteken megtették), a cég mondjon le hosszútávó leépítési terveiről és kezdjen tárgyalás a fővárossal, illetve a kormány képviselőivel a BKV hosszútávú finanszírozásáról (a vállalat költségvetésének jelentős részét állami támogatás teszi ki).

Forrás: Pethő András [origo]
A bulit nem hagyják ki

A sztrájkolók követeléséhez kapcsolódó hír, hogy a BKV kritikus pénzügyi helyzetére való tekintettel, két részletben, már áprilisban és májusban átadja a főváros az éves költségvetésében a cég számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatását - tudta meg az MTI városházi forrásokból. A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A végső döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. Ehhez azonban szükség lesz arra is, hogy a közgyűlés napirendjén nem szereplő javaslatot helyszíni kiosztással felvegyék a napirendre.