Olcsón bérel lakást a Terézvárostól Batiz

Vágólapra másolva!
Olcsón bérel egy Andrássy úti lakást Batiz András volt kormányszóvivő - írta a csütörtöki Magyar Nemzet. Batiz 2001-ben jutott hozzá a terézvárosi bérlakáshoz - erre a lehetőség szerinte minden magyar állampolgár előtt nyitva állt akkor.
Vágólapra másolva!

Terézvárosban lakást bérel hét éve Batiz András volt kormányszóvivő, az RTL Klub egykori riportere -számolt be róla a csütörtöki Magyar Nemzet. Batiz, aki jelenleg is megbízási szerződésben áll a Miniszterelnöki Hivatallal, mindössze havi 20 ezer forintot fizet a lakásért a terézvárosi önkormányzatnak - írta a napilap. Batiz ezt csütörtök délután cáfolta, állítása szerint kétszer annyit fizet ma már.

A Magyar Nemzet a Helyi Téma című hetilap információira hivatkozva azt írta: Batiz lakáscsere után jutott hozzá az ingatlanhoz 2001-ben, amikor még a kereskedelmi televíziónál dolgozott. Szilágyi Erika, a kerület szóvivője azt mondta a lapnak, hogy a 2006-tól hatályos lakástörvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy vizsgálják felül a bérlők jövedelmi viszonyait, s ez alapján állapítsák meg a lakbért, de a törvényt visszamenőleg nem lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy aki már régebben ott lakik, a régi szabályok szerint fizet.

A Helyi Téma cikke kitért arra is, hogy a bérlőknek lehetőségük van arra, hogy a piaci érték 10 százalékáért megvásárolhassák az általuk bérelt ingatlant, ha egy összegben fizetnek. Balog Gábor, a kerület MSZP-s önkormányzati képviselője szerint a lakásokat nem lehet bármikor csak úgy megvásárolni. Batiz lakása egy Andrássy úti házban van, amit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ellenőriz. Csak aztán lehetne eladni a lakásokat, ha az épületet teljesen felújítanák.

Batiz csütörtökön levélben reagált az [origo]-nak a lakásával kapcsolatos hírre. Megírta, hogy a bérleti összeg 2001, a lakáscsere időpontja óta folyamatosan emelkedett, ma járulékos költségekkel együtt negyvenezer forintot fizet. Emlékeztetett arra, hogy a szerződés megkötésének idején fideszes vezetése volt Terézvárosnak, és a bérlésre a lehetőség "minden magyar állampolgár előtt nyitva állt".

"A szerződés egyszerű bérleti szerződés, a csere a bérbeadó - azaz az önkormányzat - beleegyezésével történt" - közölte. Megjegyezte azt is: az önkormányzat a hatályos rendelet alapján köteles volt a bérleti díjat pontosan ugyanazon szempontok alapján megállapítani, mint a korábbi bérlő esetében. Batiz levele szerint az önkormányzatnak egyelőre nincs pénze az épület felújítására, beruházó sincs, ezért meg sem lehet venni a lakást.

A Magyar Nemzet reggeli cikkében szociális bérlakásnak nevezte az ingatlant. "A lakás egyszerű önkormányzati lakás. Olyan, hogy szociális bérlakás, nincsen" - válaszolta erre Batiz András a levelében. Megkerestük a kérdés tisztázása érdekében a terézvárosi önkormányzatot. Bodó Kriszta, a tulajdonosi főosztály vezetője elmondta: az önkormányzati lakások bérét minden kerületben szociális, piaci vagy költségelven határozzák meg, de Terézvárosban döntően szocális helyzet alapján bérbeadott lakások vannak, amelyeket a köznyelv szociális bérlakásnak nevez.

A volt kormányszóvivő arról is írt, hogy elvégezte a lakás belső felújítását. "Az önkormányzat tulajdonát újítottam fel, ami - ha kiköltözöm - az övé marad" - tette hozzá. Bodó Kriszta ezzel kapcsolatban azt mondta: ha a bérleti jogviszony megszűnik, a bérlő a lakás forgalmi értékével arányos térítést kaphat. A forgalmi értéket pedig befolyásolja a lakás állapota - a felújított ingatlan többet ér.