Év újonca lett a romák megverésével gyanúsított rendőr

Vágólapra másolva!
Panaszt tett az a mohácsi roma fiú, akit állítása szerint három rendőr vert meg múlt nyáron egy benzinkúton, a nyomozó ügyészek azonban vádemelés nélkül lezárták az ügyet - tudta meg az [origo]. Szerinte nem hallgattak ki minden szemtanút, és nem érti, hogyan választhatták az ellene folyó eljárás alatt az év újoncának az egyik rendőrt. Az ügyészség úgy találta, hogy a fiú sérülései másképp is keletkezhettek. A rendőrök - akik szerint a fiú kötött beléjük - megtagadták a szembesítést.
Vágólapra másolva!

Panaszt nyújtott be szerdán, az állítása szerint mohácsi rendőrök által megvert roma fiú, amiért pár napja a Pécsi Nyomozó Ügyészség megszüntette ügyében a nyomozást. Az [origo]-hoz eljuttatott beadványból kiderül: sérelmezi, hogy a nyomozók nem kutatták fel a verekedés összes szemtanúját, és szerinte nem vették figyelembe az őt igazoló vallomásokat sem.

Azt is kérték, hogy az eljárás egy másik megyében folytatódjon, mert gyanúja szerint a nyomozó ügyészek elfogultak a rendőrökkel szemben. Furcsának tartja ugyanis, hogy csaknem fél évig egyáltalán nem hallgatták ki az általa megnevezett embereket, és azt állítja, a nyomozók - miközben a gyanúsított rendőrökkel láthatóan kedélyesen viselkedtek - úgy bántak vele, mintha nem az áldozat, hanem az elkövető lenne.

Az eset 2007 júliusában történt, három szolgálaton kívüli helyi rendőr az egyik mohácsi benzinkúton szólalkozott össze Kubatov Zoltánnal. A 20 éves roma fiút állítása szerint kirángatták kocsijából, megverték és összerugdosták, miközben a cigánysága miatt szidalmazták. Barátnője próbált segíteni, eközben ő is megsérült, majd elráncigálták a dulakodóktól.

A három rendőr viszont kitart amellett, hogy a fiú kötött beléjük, amikor egy csapatépítő rendezvényről hazafelé tartva megálltak a benzinkútnál. A mohácsi rendőrkapitányság is kiállt emberei mellett, sajtótájékoztatót tartottak az eset után. A rendőrök itt tagadták, hogy cigányozás vagy verekedés lett volna, mint mondták, a roma fiú meglökte egyiküket, mire az visszalökött. Elismerték, hogy a sofőr kivételével fogyasztottak alkoholt, de állításuk szerint nem voltak részegek.

A roma fiatalok tudomása szerint egyiküket azóta - miközben a Pécsi Nyomozó Ügyészség eljárása tartott - az év újoncának választották, amit a panaszukban szóvá is tettek. A Baranya megyei rendőrség szóvivője, Zsobrák Péter megerősítette ezt az információt, azonban hozzátette: egy belső munkahelyi elismerésről van szó, amelyet a mohácsi rendőrök szavaztak meg kollégájuknak. A munkáltatótól semmilyen javadalmazás nem járt az elisméréssel - tette hozzá.

Az ügyészség határozatában azzal indokolta a nyomozás megszüntetését, hogy a beszerzett bizonyítékok nem elegendőek a vádemeléshez. "Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint Kubatov Zoltán sérülései nem kizárhatóan, de nem is bizonyíthatóan keletkezhettek az általa előadott módon" - áll a határozatban. Az ügyészség felsorolja, kiket hallgattak ki az eljárás során, az a szemtanú, akit az [origo]-nak februárban sikerült felkutatnia, nincs közöttük. Az asszony a többi érintettől függetlenül mondta el saját verzióját a verekedésről, és pontosan úgy írta le a történteket - a civilben lévő rendőrök ruhaviseletétől kezdve a lány sikoltozásáig -, ahogy a roma fiatalok. A határozatból az is kiderül, hogy a három rendőr a fiúval való szembesítést megtagadta.