Melegítenek a sztrájkra a pestiek

Vágólapra másolva!
Pénteken még a buszvezetők is autóval mennek a munkahelyükre: bár a buszok nem indulnak el hajnalban, a sofőrök munkaruhában a telephelyükön töltik majd a napot. A budapestiek nem estek pánikba a pénteki sztrájk miatt, némi szervezéssel előbb-utóbb odaérnek, ahová akarnak. Még akkor is, ha két és fél órát kell gyalogolniuk. A sztrájk miatt még az sem mérges igazán, akit legutóbb kirúgtak a munkahelyéről a késés miatt. Az [origo] budapestieket kérdezett a BKV nélküli nap túléléséről.
Vágólapra másolva!

Pénteken sztrájkba lépnek a BKV-dolgozók, ezúttal egész napra beszüntetik a munkát. A várható káosz elkerülésére a budapestiek különböző módszerekkel készülnek. Az [origo] BKV-vel közlekedő budapestieket, buszsofőröket, szakszervezetiseket, taxisokat és rendőröket kérdezett a készülődésről.

"Még jó, hogy elutazunk ma este" - mondta megkönnyebbülten egy külföldi pár, amikor a várható közlekedési káoszról és a sztrájkról értesült az [origo]-tól. A budapestiek közül is többen ki tudják kerülni a pénteki közlekedést, egy középkorú nő például jókedvűen tervezgette, hogy az egész napot átalussza majd. Egy csepeli iskola tanárnője pedig annak örült, hogy péntekre az iskolaigazgató rendkívüli szünetet rendelt el. "A legutóbbi sztrájk napján ugyanis nagyon kevés gyerek jött iskolába" - magyarázta.

"Engem kirúgtak az üveggyárból a múltkori sztrájk napján, mert ez volt a harmadik késésem" - mesélte egykedvűen egy befont hajú fiú a Boráros téren. "Meg akartam húzni magam, de persze pont akkor kezd el sztrájkolni a BKV" - tette hozzá. Most viszont már nincs munkája, így nem kell aggódnia a közlekedés miatt.

Az [origo] által megkérdezettek többsége viszont elmegy dolgozni. A Boráros téri pékségnek is ki kell nyitnia. "Muszáj, reggel a főnököm behoz, de az már nem biztos, hogy haza is tud vinni. Pedig a vevőim kilencven százaléka biztosan nem jön" - mondta az eladó. A legutóbbi sztrájk idején volt némi forgalom, csak gyalog jártak az emberek. "Volt, aki Pesterzsébetről gyalogolt be idáig" - magyarázta.

Egy egyetemista lány azt mondta, legutóbb két és fél órát gyalogolt Csömörről a belvárosig, de pénteken valószínűleg már nem teszi meg ugyanezt, inkább otthon marad. A legtöbben arra készülnek, hogy vállalva a dugóba kerülést autóval mennek. Mások görkorcsolyával, biciklivel akarnak közlekedni pénteken.

A buszvezetők is autóval mennek

A sztrájk még a BKV-sofőröket is közlekedési szokásaik megváltoztatására kényszeríti. Legalábbis erre utalt egy buszsofőr a Móricz Zsigmond körtéren, aki azt mondta, pénteken két-három kollégájával autóba ülnek, és úgy jutnak majd el a telephelyükig.

A buszvezetők ugyanis nem maradnak otthon a sztrájk idejére, hanem munkaruhában elmennek dolgozni, felveszik a szolgálatot - csak éppen a járművekkel nem indulnak el, mondták a megkérdezett buszvezetők. Ezt megerősítette Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője is. Hozzátette: csütörtökön a másnapi munkabveszüntetés részleteit pontosítják, ezért is tartott ülést a helyi sztrájkbizottság a cinkotai autóbuszgarázsban.

Forrás: MTI

A taxik már előre beteltek

Nem csak a BKV utasai készülnek a sztrájkra, hanem a rendőrök, a taxitársaságok, a biciklisszervezetek is. Utóbbiak "Villamospótló indul!" címmel felhívást tettek közzé az interneten: e szerint a tapasztaltabb biciklistákhoz csapódva minél több embert várnak a városban, aki kipróbálja a kerékpáros közlekedést. Az akciót Minimal Massnak nevezték el.

A közlekedési állomány megerősített szolgálatra készül - fogalmazott Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Vagyis a város kritikus pontjain, a csomópontokon több rendőr lesz, akik ha szükség van rájuk, irányítani fogják a forgalmat, akár a közlekedési lámpák helyett is. A buszsávokban és a villamossínen közlekedni a sztrájk ellenére is tilos lesz. Biztosítani kell a mentők és a tűzoltók szabad közlekedését - indokolta a szóvivő.

Forrás: MTI

A taxitársaságok vonalai szerda óta gyakrabban foglaltak az átlagosnál, azóta érkeznek hozzájuk a pénteki rendelések. A taxitársaságok azonban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a sokszorosára növekedett igények miatt már nem vesznek fel több előrendelést, és már az autókölcsönzőknél is érzékelhető a kereslet erősödése.

Surányi Attila, a 6X6 taxitársaság ügyvezetője azt mondta az [origo]-nak: a szabadságon levő sofőröket is behívták, és külön stábot állítottak fel, amely folyamatosan kíséri a taxik útját, hogy minden rendelést a legközelebb levő autós vehessen fel. Sőt, az egy cégnél dolgozó munkatársakat reggel egy autóba ültetve viszik el a munkahelyükre - tett hozzá az ügyvezető. A Főtaxi és a 6X6 taxi is többszörösére növekvő menetidővel számol. A péntek egyébként is csúcsidő Budapesten - mondta a Főtaxi illetékese, hozzátéve, hogy az utazási idő megsokszorozódása miatt nem számítanak nagyobb forgalomra az átlagosnál.