A taxikat már megbénította a sztrájk

Vágólapra másolva!
A BKV azt állítja: visszavonta volna a létszámleépítésre vonatkozó döntést és hajlandó lett volna minden vitás kérdésről - köztük a finanszírozásról és a paraméterkönyvről - egyeztetni a szakszervezetekkel, ha visszamondták volna a péntekre meghirdetett sztrájkot. A megállapodási javaslatot azonban visszautasították a szakszervezetek, úgyhogy lesz sztrájk. A taxistársaságok csütörtök délután közölték: már nem vesznek fel előrendelést péntek reggelre. Több iskola pedig jelezte, pénteken tanítási szünetet tartanak. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel nyolc órakor újra összeültek a BKV szakszervezeteinek és vezetésének képviselői, de most sem született kompromisszum, úgyhogy a szakszervezetek megtartják a pénteki 24 órás munkabeszüntetést. A munkavállalók képviselői nem fogadták el sem a társaság által már korábban felajánlott engedményeket, sem a szerda este nyolc órakor megtartott tárgyalási fordulóra készült új írásos megállapodás-tervezetet, pedig abban számos engedményt ajánlott fel a BKV.

Egyezkedne a BKV

A Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató által aláírt javaslat szerint, ha a szakszervezet nem tartaná meg a péntekre meghirdetett sztrájkot, és egészen augusztus 31-éig sztrájkmoratóriumot vállalna, akkor a BKV több ponton is engedne a kéréseknek. A BKV hajlandó lett volna egyeztetni a szakszervezettel a paraméterkönyv alapjairól és teljes tartalmáról - állítja közleményében a cég.

A BKV azt is vállalná, hogy munkacsoportokban beszélnék meg a szakszervezetekkel a karbantartói és műszaki létszámot, a műszaki állapotfelmérést, valamint a társasági stratégiát. Végül visszavonnák a létszámleépítésre vonatkozó döntést is - szerepelt az elutasított megállapodási javaslatban.

Nem engednek a szakszervezetek

Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta: a pénteki egész napos sztrájk elkerülhetetlen. A teljes munkabeszüntetés 0-24 óráig tart majd, de a járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkolnak, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is. A szakszervezetek azért utasították vissza a cég vezetőségének megállapodási ajánlatát, mert szerintük abban nincs szó a paraméterkönyv visszavonásáról és nem adtak garanciát arra vonatkozóan, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel a cég gazdasági problémáinak megoldására.

A BKV közleménye szerint a cég menedzsmentje még az utolsó tárgyalási fordulón is 50 százalékos működést javasolt elégséges szolgáltatásként a szakszervezeteknek. A sztrájkbejelentés szerint azonban pénteken a BKV Zrt. járműveinek túlnyomó többsége nem közlekedik. Április 17-éről 18-ára, valamint 18-áról 19-ére virradóra minden éjszakai járat menetrend szerint közlekedik, körülbelül hajnali 4.30-ig, a nappali járatok azonban már nem indulnak el. A metrók egyáltalán nem járnak majd a nap folyamán.

Demszky segítséget kér

Még csütörtökön megküldi konkrét javaslatait a fővárosi önkormányzat a pénzügyminiszternek arról, hogy milyen módon tudna az állam nagyobb részt vállalni a BKV finanszírozásából - jelentette be Demszky Gábor. A főpolgármester közölte, hogy a kormány képviselőivel a pénteki BKV-sztrájk után, szombaton tárgyalnak a cég helyzetének rendezési lehetőségeiről. Megerősítette, hogy lényegében a korábbi 18 milliárd forintos javaslatukat nyújtják be ismét.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője érthetőnek tartja a BKV-szakszervezetek sztrájkját, de nem örül neki. A politikus úgy véli, hogy Demszky Gábor főpolgármester a felelős a közlekedési társaságnál kialakult helyzetért. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője felvetette: Demszky Gábor milyen alapon követel bármit a kormánytól, amikor a főváros saját vállalatának működésére egy fillért sem ad, csak karbantartásra biztosít a BKV-nak 10 milliárd forintot. Tarlós hozzátette: ma már olyan helyzetbe került a BKV, hogy állami segítség nélkül valóban nem húzható ki a bajból.

Közlekedési káosz

A budapesti taxistársaságok már nem vesznek fel előrendelést péntek reggelre a sokszorosára növekedett igények miatt, és már az autókölcsönzőknél is érzékelhető a kereslet erősödése. Az MTI által megkeresett taxiscégek közül többen azt javasolták, napközben, az indulás előtt érdeklődjenek az utazók, hátha felszabadul egy-egy autó. A legtöbb rendelés a hajnali négy és a délelőtt tíz óra közötti időszakra érkezett a taxistársaságokhoz, ekkorra már szinte lehetetlen szabad autót találni a városban.

A rendőrség megerősített szolgálattal készül péntekre a fővárosi közlekedés biztosítására - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A várható torlódások miatt a rendőrök valószínűleg nagyobb közlekedési csomópontokban megerősített szolgálatot látnak el. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a közlekedési rendőrök karjelzéssel irányítják, illetve gyorsítják majd a forgalmat. A rendőrség nem tervezi sem a buszsávok megnyitását, sem pedig a villamosvonalakon való közlekedést.

Vért adnak a sztrájkolók

Vért adnak a pénteki egész napos munkabeszüntetés alatt a BKV dolgozói annak érdekében, hogy a sztrájk ne okozzon zavart a vérellátásban - közölte csütörtökön a sztrájkbizottság szóvivője. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szerdán közlemlényt adott ki arról, hogy az április 7-ei félnapos BKV-sztrájk komoly hatással volt az ország vérkészletére, a kiszállásos véradások a nehéz forgalmi helyzet miatt elmaradtak. Mint írták, a pénteki munkabeszüntetés következtében ismételten elmaradó kiszállások miatt kétszáz egységgel lesz kevesebb a vérmennyiség, amelynek hiánya már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó 133 iskola közül egyelőre húsz jelezte, hogy ott pénteken nem lesz tanítás - közölte - közölte az önkormányzat csütörtökön. Az egész kerületre kiterjedően tanítási szünetet rendelt el a VI. és a VII. kerületi önkormányzat, amelynek intézményeiben csak ügyelet lesz, tanítás nem. Az oktatást egy szombati napon pótolják majd. A II. kerületben négy helyen, Zuglóban, Újpesten, Kőbányán egyelőre egy-egy iskola jelezte az önkormányzatnak, hogy tanítási szünetet rendelt el.