Kiszáradás fenyegeti a budai Feneketlen-tavat

Vágólapra másolva!
Sok hal elpusztult a budai Feneketlen-tóban, miután - valószínűleg metróállomások építése miatt - jelentősen csökkent a vízszint, és romlott a vízminőség. A tóért aggódó civilek szerint a vízszint csökkenése csak a kezdet, a nyári hőségben büdös pocsolyává válhat az 1877 óta létező tó. A DBR szerint nem a metró okozza az apadást.
Vágólapra másolva!

Drasztikus módon csökkent a budai Feneketlen-tó vízszintje - számoltak be nemrég egy civil fórumon a tavat gondozó Feneketlen-tavi Horgászegyesület vezetői. A horgászok tapasztalatai szerint a vízszint akár egy méterrel is csökkenhetett az elmúlt hónapokban. A víz mennyiségének csökkenése a minőség romlását is okozza: a horgászok szerint több mint egymillió forint értékű hal pusztult el.

A vízszint csökkenését valószínűleg a négyes metró állomásainak építése okozza - mondta az [origo]-nak Vendégh Zsolt, az Őrmezői Közakarat Egyesület alelnöke. A közeli Móricz Zsigmond körtéri és Bocskai úti megállók építésénél ugyanis a kivitelezők kiszivattyúzzák a talajvizet. Vendégh szerint a vízszint most tapasztalható csökkenése csak a kezdet, a nyári kánikulában egy élettelen, poshadt pocsolyává válhat a tó.

Forrás: ormezohir.fw.hu

Az egyhektáros, 4-5 méter mély Feneketlen-tó 1877-ben keletkezett, amikor a mai Kosztolányi Dezső tér helyén álló téglagyár munkásai addig mélyítették az agyaggödröt, hogy elértek egy felszín alatti vízfolyást. A gyárat 1889-ben bezárták, majd lassan benépesült a környék. A tó körüli parkot az 1950-es években alakították ki. Az 1980-as évekre megromlott a tó vízminősége, de a horgászegyesület kezdeményezésére beépítették a vízforgató berendezést, ami ismét életet lehelt bele.

A feltételezéssel - hogy a metró okozhatja a vízszint csökkenését - kapcsolatban a DBR Metró Projekt Igazgatósága azt közölte, a beruházást felügyelő mérnök megvizsgáltatja a jelenséget, de nem tartják valószínűnek, hogy közük lenne a tó apadásához. A vízutánpótlást ugyanis a tó nyugatról, a hegyek felől kapja, az alagút nyomvonala pedig délre helyezkedik el. Hasonló jelenség ciklikusan jellemzi egyébként a Feneketlen tó vízszintjét, nem egyszer előfordult már vízszintcsökkenés az elmúlt évtizedekben - írta a DBR.