Feszítő kényszerekre panaszkodik Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Kormányzati bejelentések helyett konzultációkat ígért blogján a következő két évre Gyurcsány Ferenc. A kormányfő azt írta, elmúltak azok a feszítő kényszerek, amelyek miatt eddig nem lehetett érdemi párbeszédet folytatni, de mostantól - Gyurcsány állítása szerint - a kormány képes lesz másokat meghallgatni. Példaként a Rektori Konferencia javaslatát említette.
Vágólapra másolva!

"A feszítő kényszerek csökkenését követően sokkal több nyitott párbeszédre és konzultációra lesz lehetőség" - írta blogjában kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint az elkövezttkező két évben - szemben a korábbiakkal - nem az lesz a jellemző, hogy a kormány dönt, majd döntéseit nyilvánosságra hozza és tájékoztat, hanem javaslatokat fogalmaz meg, és széles körű egyeztetéssel alakítja ki a végső álláspontját.

"Ez nem az önálló szocialista kormányzás, ha úgy tetszik, a kisebbségi kormányzás következménye, hanem a partnerségre épülő kormányzásé" - állítja a miniszterelnök, aki szerint az új kormányzati módszerre jellemző példa a felsőoktatás kérdése. Miután a tandíjat a népszavazás eltörölte, a Rektori Konferencia új javaslattal állt elő, amely lényegében egybecseng a kormány szándékaival.

A rektorok elképzelése szerint az állam továbbra is ugyanannyi hallgató képzését finanszírozná, mint eddig, de nem a felvételi vizsgán dőlne el, hogy ki lehet államilag finanszírozott, illetve költségtérítéses hallgató, hanem az első év teljesítménye alapján. Egy évig senki nem fizetne költségtérítést, majd az érdemjegyek alapján derülne ki, kit finanszíroz az állam és kinek kell fizetnie.

"Ez valóságos hozzájárulás a felsőoktatási reformhoz" - véli Gyurcsány, aki szerint ehhez hasonló párbeszéddel lehet egyéb területeken is előrelépni. "Az ország azt fogja látni, hogy ez a kormány képes másokat meghallgatni, mások javaslatát komolyan venni, azokat a kormány politikájába beépíteni" - ígéri a kormányfő.