Minisztériumokhoz is hozzányúlna Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nemcsak új miniszterek kerülnek a kormányba a koalíciós szakítás után, de a kormány szerkezete is átalakulhat - írja a Népszabadság. A lap szerint valószínű, hogy a kormányfő a gazdasági minisztériumhoz helyezi át az uniós források elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.
Vágólapra másolva!

A koalíció szétbomlása utáni kormányátalakítás érintheti a minisztéeriumokat is - írja a Népszabadság. A lap név nélküli forrásokra hivatkozva számol be arról, "egyelőre mindössze az látszik biztosnak, hogy Gyurcsány Ferenc 'hozzá fog nyúlni' a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz". Ezt a tárcát korábban az SZDSZ-es pártelnök, Kóka János igazgatta, majd tavaly év végétől a szintén a szabad demokraták által jelölt Kákossy Csaba töltötte be a miniszteri posztot.

A Népszabadság szerint a terv az, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól (ÖTM) áthelyeznék a GKM-hez az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és így egy fejlesztéspolitikai csúcsminisztériumot hoznának létre. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy az átalakított minisztérium élére a jelenleg az ÖTM-et vezető Bajnai Gordon kerülne, az önkormányzati tárcát pedig egy szocialista képviselő kapná meg - írja a lap.

A kormányátalakításról Gyurcsány Ferenc egyelőre konzultációkat folytat, így még nem születtek végleges döntések - jegyzi meg a Népszabadság, amely szerint a személyi kérdések csak a tényleges koalíciós szakításkor kerülhetnek szóba.

A szabad demokrata miniszterek és államtitkárok április 30-i hatállyal távoznak a kormányból, arról azonban egyelőre csak találgatások jelentek meg, hogy kik lehetnek az utódaik. Az [origo] korábban vezető szocialista politikusktól származó információkra hivatakozva arról számolt be, az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy külső szakemberekkel töltenék fel a kormányt. Emellett szól az, hogy a népszavazási kudarc után a társadalmi támogatottság visszaszerzése a fontos az MSZP számára, ezt pedig hitelesebben tudnák képviselni kívülről jött, szakértő miniszterekkel.