Gumibottal és trélerrel erősítenék a közterületeseket

Vágólapra másolva!
Visszatérhetnek a pesti szlengben lopósautónak nevezett trélerek az utcákra, miután az igazságügyi tárca elkészítette azt a törvénymódosító javaslatot, amely a közterület-felügyeletek hatáskörébe adná a tilosban parkoló járművek elszállítását. A tervezet más módon is megerősítené a felügyeleteket: ők üzemeltethetnék a térfigyelő kamerákat, iletve gumibottal védhetnék meg magukat a támadóktól.
Vágólapra másolva!

Több, jelenleg csak a rendőrség számára fenntartott jogosítvánnyal erősítené meg a közterület-felügyeleteket az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) törvénytervezete. A készülő jogszabály értelmében kiegészítenék a közterület-felügyelők feladatait a szabálytalanul parkoló autók elszállításával, sőt, kerékbilincset helyezhetnének a parkolási díjat nem fizető járművekre is.

"A felügyelő - az üzemben tartó értesítése mellett - az önkormányzat rendelete alapján elszállítással eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti" - áll az április 25-ig véleményezhető tervezetben. Jelenleg csak a rendőrségnek van joga elszállítani a rossz helyen parkoló járműveket, de ezzel a jogukkal általában csak akkor élnek, amikor valamilyen állami rendezvény miatt kiürítenek egy területet.

A tervezet szerint a felügyeletek a kerékbilincs fel- és leszereléséhez, a járművek elszállításához és tárolásához közreműködőt is igénybe vehetnének, vagyis vállalkozóknak adhatnák ki a feladatot. A szöveg rögzíti azt is, hogy az elszállítás vagy a kerékbilincs alkalmazása során keletkezett kárért a felügyeleteket kártérítési kötelezettség nem terheli. A felmerülő költségeket pedig a jármű tulajdonosának kell megtéríteni.

Az IRM javaslata felhatalmazná a felügyeletet, hogy térfigyelő kamerákat helyezzen el azokon a közterületeken, "ahol az közbiztonsági, illetve bűnmegelőzési célból igazolhatóan szükséges". Azt, hogy hol szükséges a kamerák elhelyezése, a helyi képviselő-testület lenne hivatott eldönteni. Ezzel szintén rendőrségi jogkört adnának a közterület-felügyelőknek, hiszen jelenleg a rendőrség üzemelteti a kamerarendszereket.

Saját vagy mások testi épségének védelmében a törvény felhatalmazná a felügyelőket, hogy a jelenleg használt gázspray mellett - a rendőrökhöz hasonlóan - gumibotot vagy szolgálati kutyát alkalmazzanak. Ha a felügyelők testi kényszert alkalmaznának, arról egy napon belül értesíteniük kellene a területileg illetékes rendőrkapitányságot, amely jogosult lenne kivizsgálni, jogszerű volt-e az intézkedés.