Kiszervezne 110 milliárdnyi beruházást Budapest vezetése

Vágólapra másolva!
Közel kéttucat beruházás lebonyolítását szervezné ki Budapest önkormányzata, összesen 110 milliárd forint értékben. A feladatkiszervezés révén elérnék, hogy közbeszerzések nélkül valósulnának meg a projektek.
Vágólapra másolva!

Több mint 20, összességében 110 milliárd forint értékű, s jórészt EU-forrásból megvalósuló fővárosi beruházás előkészítését, bonyolítását szerveznék ki a főpolgármesteri hivatalból az önkormányzat vagyonkezelő részvénytársaságához - tudta meg az MTI városházi forrásokból vasárnap annak kapcsán, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyal e javaslatról.

Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek közös előterjesztésükben független tanácsadók, köztük az AAM Kft. véleménye alapján megállapítják, hogy a főpolgármesteri hivatal jelenlegi struktúrája nem támogatja a projekt szervezetek működését, és a hivatalban a szükséges szakértelem sincs meg.

A döntés szorgalmazói a településfejlesztés "gumijellegű" törvényi szabályozására hivatkoznak javaslatukban, e körbe ugyanis minden olyan feladat bevonható, amit az önkormányzat annak minősít. A feladatkiszervezés révén elérnék azt is, hogy közbeszerzések nélkül valósulnának meg a projektek.

Az úgynevezett projektmegvalósító egységek működtetéséhez szükséges humán és dologi erőforrásokra a beruházások két százalékát, 2009-től évi 750 millió forintot különítenének el. Az MTI által megkérdezett jogi szakértők több szempontból is aggályosnak tartják a tervezetet. Szerintük például jogszerűen nem kaphat lehetőséget a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. a közbeszerzések mellőzésére.