Gyurcsány: Hosszan fenntartható a kisebbségi kormányzás

Vágólapra másolva!
A szocilaista párt választmányának szombati ülésén eldőlt: nem hívnak össze rendkívüli MSZP kongresszust. Kóka János SZDSZ-pártelnök szombaton úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy pártja április 27-i küldöttgyűlése nem fog a koalícióban maradás mellett dönteni. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kifejtette: hosszan fenn tud maradni szerinte a kisebbségi kormányzás. 
Vágólapra másolva!

Az MSZP választmánya nem kezdeményezi rendkívüli kongresszus összehívását - jelentette be Simon Gábor, a szocialista párt választmányának elnöke a testület szombati ülése után. A választmány határozott arról, hogy készüljön számvetés az elmúlt két év kormányzásáról. A testület arról is döntött, hogy a szocialista párt dolgozzon ki a stabil kormányzáshoz szükséges politikai stratégiát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a sajtótájékoztatóan azt mondta: szerinte hosszan fenn tud maradni a kisebbségi kormányzás. "A kisebbségi kormányzás addig tartható fenn, amíg a parlamenti képviselők többsége annak a programnak a végrehajtásában érdekelt, amit a szocialista párt képvisel" - válaszolta a kormányfő egy újságírói kérdésre.

Gyurcsány közölte: a választmány a következő két évben a Munka, Tudás, Tulajdon Program alapján a felső- és a közoktatás, az egészségügy és a szociális támogatások átalakítása területén megkezdett programokat kívánja folytatni. Gyurcsány szerint a választmány egyetért azzal, hogy az arra rászorulóknak "még egyértelműbb, még határozottabb" szociális támogatást kell adni, de ezzel együtt munkára is kell ösztönözni azokat, akik tudnának dolgozni.

A gazdaságpolitikáról beszélve a kormányfő megemlítette, hogy az építőipari igény fellendülésére számítanak a következő év nyarára a fejlesztéspolitikának köszönhetően. Szerinte ez évente nagyjából 500-600 milliárd forinttal nagyobb piacot fog jelenteni az építőiparnak, elsősorban a mélyépítésnek, kisebb részben a magasépítésnek.

A miniszterelnök úgy vélte, az adatok biztatóak, jobbak a számok, mint amit terveztek, és a rendszerváltás óta a mostani az első időszak, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg pozitív. "Ez azt mutatja, hogy van erő ebben a gazdaságban" - vélekedett.

Simon Gábor ismertetése szerint a választmány felhatalmazta arra, hogy konzultáljon az SZDSZ vezető testületeivel a szocialisták és a liberálisok közötti együttműködés lehetőségéről. Kóka János, a liberális párt elnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a párt április 27-i küldöttgyűlése úgy dönt, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége ennek a kormánykoalíciónak a tagja maradjon.

Kóka kijelentette, hogy nem folytatnak kétoldalú tárgyalásokat az MSZP-vel, de szívesen fogadják a szocialisták javaslatait, amelyeket abban az esetben, ha azok az ország megerősödését eredményezik, támogatni is fognak.