Ötvenkilenc embert állítottak elő a pénteki tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Garázdaság, rendzavarás, veszélyes eszköz birtoklása és engedetlenség miatt is állított elő a rendőrség embereket a pénteki tüntetéseken. Öt embert még keresnek. Budapesti orosz diplomaták elmentek körülnézni a Szabadság téri szovjet emlékműhöz, ahol a tüntetők péntek este szétdobálták a koszorúkat.
Vágólapra másolva!

Összesen 59 embert állítottak elő a rendőrök a péntek esti megmozdulások kapcsán - tájékoztatta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

A legtöbbjüket - 53 embert - jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt vezettek elő. További két ember rendzavarást követett el, hárman pedig közbiztonságra veszélyes eszközt birtokoltak - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A pénteki tüntetés többi fotójáért kattintson a képre!

A szóvivő közölte, az előállítottak közül egy ember követett el bűncselekményt, akit garázdaság miatt állítottak elő. A Szabadság téri szovjet emlékművet megrongáló hat fős társaság másik tagját keresik még.

A budapesti orosz nagykövetség figyelemmel kíséri a szovjet katonai emlékmű körül kialakult helyzetet - számolt be szombaton az ITAR-TASZSZ hírügynökség, amelynek budapesti orosz diplomaták azt nyilatkozták: a történteket követően jártak a Szabadság téren. Mint mondták, a koszorúk szétdobálásán túl, az emlékmű nem szenvedett károsodást.

A pénteki eset nem az első ilyen incidens, de a magyar vezetés és a magyar társadalom eddig mindig megfelelően reagált az ilyen és ehhez hasonló szélsőjobboldali kilengésekre - tették hozzá az orosz diplomaták.