Az MTV-nél beleférnek az utólag véglegesített szerződések

Vágólapra másolva!
Számos szabálytalan szerződést, köztük négy háromszázmillió feletti összegről szóló megállapodást talált a köztévénél a Magyar Televízió felügyelő bizottsága. Az MTV évekig tartó titkolódzás után március elején kezdett feltenni a honlapjára adatokat olyan szerződésekről, melyek nyilvánosságra hozatalára törvény kötelezi. A megismerhető szerződések azonban még mindig csak elenyésző hányadát adják a közpénzből gazdálkodó tévé összes érvényben lévő megállapodásának.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége szerdán tárgyalta azt a jelentést, melyet a felügyelő bizottság készített a köztévé egymillió forintnál drágább szerződéseiről a rendszeres, éves ellenőrzés keretében. A jelentés számos szabálytalanságot tárt fel. A vizsgálat megállapította, hogy az egymillió feletti szerződések nyolcvan százalékánál volt valamilyen hiányosság.

A leggyakoribb hiba az volt, hogy a megállapodásokat később ratifikálták, mint ahogy az adott műsor elindult volna - mondta el az [origo]-nak Szabó László, a kuratórium elnökségének fideszes tagja. Az MTV csütörtök esti közleménye szerint sem jogszabályt nem sért, sem anyagi kárt nem okoz, ha a Magyar Televízió egyes megállapodásoknál nem tartja be a határidőt, és a csúszások legtöbbször a partnerek hibájából következtek be.

A köztévé nyilvántartása szerint az összes szerződésnek nem nyolcvan százalékánál, hanem csak a felénél volt ilyen hiba. Az eltérő számok abból adódnak, hogy a felügyelő bizottság csak 155 szerződés vizsgálata után vonta le következtetéseit - áll az MTV közleményében.

Feldarabolt szerződések

A felügyelő bizottság négy olyan, többszáz millió forintról szóló szerződésre is bukkant, melyek nem jártak a kuratórium elnöksége előtt, holott a médiatörvény kimondja, hogy az elnökségnek előzetesen jóvá kell hagynia a háromszázmillió forintnál nagyobb értékű szerződéseket. "Előkészíteni lehet, tárgyalni lehet róla, de aláírni csak akkor írhatja alá, ha jóváhagytuk" - mondta az [origo]-nak Szabó László fideszes kurátor.

Szabó szerint ez a szabály akkor is él, ha a nagy értékű szerződéseket feldarabolják, vagyis például az egyetlen produkcióra vonatkozó megállapodást több részre bontják, külön szerződésekben rögzítik. Ezt kimondta korábban több elnökségi állásfoglalás, de következik a közbeszerzési törvény logikájából is - jegyezte meg a kuratóriumi tag.

Az MTV csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a kifogásolt négy műsorfolyam mindegyikéről több különböző szerződés szól, melyek egyenként nem, csak összeadva lépik át a háromszáz milliós összeghatárt. A Csináljuk a fesztivált! című műsor esetében azt a magyarázatot adták, hogy a műsor indulásakor még csak egyetlen szériát terveztek, de a siker miatt később újabb szériákat indítottak - ezért van több szerződés ugyanarról a produkcióról. Az MTV szerint a másik három műsorfolyamnál is hasonló okok álltak a háttérben.

Utólagos tájékoztatás

Szabó szerint előfordulhat, hogy a már ismert négy szerződésen kívül további hasonlóak is vannak, hiszen a felügyelő bizottság még nem vizsgálta át mindet. Mint mondta, az ő elnökségi tagságának egy éve alatt mindössze két darab háromszáz millió feletti szerződés került a kuratórium elnöksége elé. "Alapvetően az utólagos tájékoztatásra épül az MTV, és ez helytelen" - jelentette ki Szabó.

A kuratórium elnöksége három dologról döntött a szerdai ülésen, a jelentés megismerése után. Kötelezték saját magukat arra, hogy vizsgálják felül a jóváhagyással kapcsolatos eljárásrendüket. Felkérték a felügyelő bizottságot, hogy vizsgálódjon tovább, és megállapításait javaslatokkal is egészítse ki arról, milyen lépéseket tegyen az elnökség. Végül felszólították a köztévé menedzsmentjét, hogy adjanak tájékoztatást arról, pontosan mi történt ezekben az ügyekben. A kuratórium elnöksége legközelebb április 23-án ülésezik.

Csütörtökön Medveczky Balázs alelnök arra utasította az MTV illetékes vezetőit, hogy - a kuratóriumi elnökség kérésének megfelelően - két hét múlva adjanak részletes tájékoztatást a konkrétan kifogásolt négy műsorfolyammal összefüggő szerződésekről.

Zajlik

Az MTV közpénzből működő televízió, ezért több törvény is kötelezi arra, hogy a gazdálkodására vonatkozó adatokat nyilvánosságra hozza. Ilyen az elektronikus információszabadságról szóló törvény, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály, az üvegzsebtörvény. A szerződések ennek ellenére évekig nem voltak hozzáférhetők. Március elsején lépett hatályba egy tévéelnöki utasítás az MTV által kezelt közérdekű adatok nyilvánosságra hozataláról, de csak elenyésző számú szerződés adatai kerültek fel a tévé honlapjára.

Az [origo] március 4-én közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Televízióhoz: kikértük az MTV szerződéseit. 15 nappal később, mikor letelt a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szabta határidő, a Magyar Televíziótól azt a választ kaptuk, hogy "az MTV közérdekű szerződései a honlapon megtekinthetők, ahonnan azok nyomtatására is lehetőség van". A honlapon található szerződések csekély számára hivatkozó újbóli megkeresésünkre a következő válasz érkezett: "az MTV azon szerződéseinek elérhetőségéről, amelyek jogszabály alapján nyilvánosságra hozandók, 19-ei levelemben tájékoztattam, így az MTV törvényi kötelezettségét teljesítette".

A Magyar Televízió honlapján jelenleg harmincegy szerződésről találhatók adatok, holott a köztévének körülbelül ötezer szerződése van egy évben. A négy háromszáz millió feletti szerződésről sincs adat a honlapon.Mikor csütörtökön arról érdeklődtünk az MTV sajtóirodájától, hogy a négy produkcióra vonatkozó szerződések adatai miért hiányoznak a honlapról, azt a választ kaptuk, amit a köztévé március eleje óta minden hasonló megkeresésre mond: "a teljes szerződésállomány átvizsgálása, feldolgozása és a közzététel is folyamatosan zajlik".