Elutasította a járatritkítást a BKV felügyelőbizottsága

Vágólapra másolva!
Nemet mondott a járatritkításokra csütörtökön a BKV felügyelőbizottsága. A paraméterkönyv-tervezetről azonban majd csak a jövő héten mondja ki az utolsó szót a főváros városüzemeltetési bizottsága, ezért a szakszervezetek továbbra is fenntartják a péntekre szóló sztrájkfelhívást. Közben a kormány jelezte, nem ad több pénzt a BKV-nak.
Vágólapra másolva!

Elutasította a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv tervezetét csütörtökön BKV Zrt. felügyelőbizottsága (fb). A testület 5:4 arányban - a munkavállalói és ellenzéki delegáltak szavazataival - döntött úgy, hogy nem támogatja a tervezetet, mert az nem kellően megalapozott, illetve több kárt okoz az utasoknak és a munkavállalóknak, mint amennyi közvetlen hasznot hajt a cégnek.

A BKV-szakszervezetek ennek ellenére továbbra is fenntartják a sztrájkfelhívást jövő hét péntekre, mivel nem biztosak benne hogy sikert értek el, hiszen a főváros még elfogadhatja a tervezetet - mondta az [origo]-nak Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének (TDFSZSZ) szóvivője, az egyik delegált. Az fb döntése ugyanis nem kötelező a főváros számára, amelynek városüzemeltetési bizottsága a jövő hét szerdán tárgyal a paraméterkönyvről.

Az fb tárgyalt az AAM Zrt. tanácsadói szerződéseiről készült jelentésről is, és úgy döntött, hogy további, részletesebb vizsgálatot kér az igazgatóságtól. Székely Gábor, az fb elnöke az [origo]-nak azt mondta, valamiféle tanácsadói szerződésre szükség van, de az AAM szerződései kapcsán felmerült, hogy azokat a közbeszerzés megkerülésével kötötték, illetve nem egyértelmű, hogy valós teljesítés áll mögöttük.

A felügyelőbizottság ugyancsak 5:4 arányban elutasította azt a beszámolót is, amely a BKV 2007-ben végrehajtott 50 megtakarítási intézkedéséről szól. Székely szerint a jelentés nem tartalmazott konkrét számokat, ezért a jövő héten - amikor a cég 2008-as üzleti tervéről tárgyalnak - ismét napirendre veszik azt.

Nincs pénz

"Emlékeztetem önöket, hogy a Magyar Köztársaságnak elfogadott konvergenciaprogramja és 2008. évi költségvetése van" - válaszolta a főváros vezetésének április 4-én kelt levelére - amelyben 18,5 milliárd forint többlet támogatást kértek - Kiss Péter kancelláriaminiszter. A kormányszóvivői iroda által az [origo]-nak is megküldött levélben Kiss elhárította a BKV-val kapcsolatos felelősséget: "sem a kormánynak, sem egyes tagjainak nincs felelőssége egy önkormányzati tulajdonú vállalat belső vitáinak eldöntésében" - írta.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2003-ban a kormány egyszer már konszolidálta a céget, akkor 37,3 milliárd forintos adósságot vállalt magára a költségvetés. Kiss szerint a konvergenciaprogram értelmében 2006-ban elismerték a BKV valós költségeit - ekkor nőtt a mai, 32 milliárdos szintre az állami támogatás - de már akkor rögzítették, hogy a jövőben korlátozni kell a támogatási igényeket.