Nem tetszik az MSZP-nek a régi díj felélesztése

Vágólapra másolva!
Fenntartásokkal fogadja az MSZP a hamarosan távozó SZDSZ-es egészségügyi miniszter javaslatát, amely szerint vissza kellene állítani a részleges térítési díjat. Ezt azok fizetnék, akik beutaló nélkül jelennek meg a szakrendeléseken. A javaslatot a Fidesz sem támogatja.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium szerdán közölte, hogy egy elkészült törvénymódosítás szerint kétezer forintot kell fizetnie azoknak a betegeknek, akik beutaló nélkül jelennek meg szakrendeléseken. Ez a fizetési kötelezettség korábban is létezett, csak a vizitdíj bevezetésekor megszüntették.

A módosítás elfogadása kétséges, miután a Népszabadságnak nyilatkozó MSZP-s szakpolitikusok fenntartással fogadták az elképzelést. Schvarcz Tibor képviselő a lapnak azt mondta, nem érti, hogyan került a parlamentnek benyújtott módosító csomagba a díj. Hozzátette, a szakmai és politikai egyeztetéseken, legutóbb márciusban a szocialisták azt kérték: ne legyen ilyen.

Egy másik egészségüggyel foglalkozó szocialista képviselő, Kökény Mihály ugyanakkor közölte, frakciójuk munkacsoportja még nem tárgyalt a kérdésről, és szerinte valamilyen korlátra szükség van ahhoz, hogy az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma ne nőjön drasztikusan.

Az MTV Híradója szerint az egészségügyi tárca javaslatát nem támogatja a Fidesz sem.

Horváth Ágnes SZDSZ-es miniszter április 30-án távozik a kormányból, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte felmentését. A népszavazási kudarc után bejelentett minisztercsere koalíciós válságot okozott, április 30-ával az összes SZDSZ-es miniszter távozik a kormányból, és nagy eséllyel felbomlik a koalíció.