Más zacskót adna a vásárlók kezébe egy MSZP-s

Vágólapra másolva!
Visszaszorítaná a környezetszennyező műanyag reklámszatyrok osztogatását egy kedden benyújtott MSZP-s törvényjavaslat. Ha az Országgyűlés elfogadja az elképzelést, a boltok kénytelenek lesznek lebomló műanyagból készített zacskókat használni, ha nem akarják, hogy minden évben vissza kelljen gyűjteniük a vevőktől a reklámtáskák 80 százalékát.
Vágólapra másolva!

Ha már a vásárlók többsége nem akar lemondani az ingyen osztogatott műanyag zacskókról, legalább többnyire lebomló anyagból készüljenek a szatyrok - ezt célozza egy törvényjavaslat, melyet kedden nyújtott be az Országgyűlés elé Oláh Lajos, az MSZP környezetvédelmi ügyvivője.

A javaslat szerint a kiskereskedelmi cégeknek vagy lebomló műanyag zacskóba kellene csomagolni a terméküket, vagy pedig újrahasználható műanyag reklámtáskát adhatnának a vevőnek, de az utóbbi esetben kötelező lenne igazolniuk, hogy a szatyrok legalább 80 százalékát valóban vissza is gyűjtik és hasznosítják.

A boltok tehát választhatnának a lebomló és a nem lebomló műanyag zacskók között, a törvényjavaslat így nem sérti a versenysemlegességet. Oláh szerint ugyanakkor a nagy, multinacionális áruházak mégis kénytelenek lesznek a lebomló szatyrokat választani, hiszen a zacskók 80 százalékának visszagyűjtése számukra a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen lenne. Ezek az üzletek cserébe mentesülnek a műanyag szatyrokra kiszabott termékdíj alól; a lebomló zacskót használó boltoknak már most sem kell fizetniük.

Környezetvédők, például a Hulladék Munkaszövetség (HuMUsz) szerint azonban az, hogy egy műanyag zacskó a jelenlegi szabvány szerint lebomlónak számít, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban tökéletesen le is bomlik és nem szennyezi a környezetet. A zöld szervezetek ezért a lebomló szatyrok helyett inkább a tartós eszközöket, például a vászontáskát népszerűsítik.

"Én is annak örülnék a legjobban, ha az emberek lenzacskókkal járnának boltba, de ennek a mai világban nem látom realitását" - mondta erről az [origo]-nak Oláh Lajos. Az MSZP-s politikus szerint jelentős előrelépés lenne már az is, ha a lebomló zacskók terjednének el.

A törvényjavaslat indoklása szerint a polietilén zacskók lebomlási ideje a körülményektől függően akár 400 év is lehet. "Ha négyszáz év múlva a Marsról visszajönnek az emberek a Földre, ahol korábban laktak, akkor még fognak olyan műanyag zacskót találni, amit most használunk" - magyarázta a javaslat benyújtója.

Az új törvény a javaslat szerint 2009. január elsején lépne hatályba. Oláh szerint akár az elképzelés ötpárti támogatásra is van esély.