Sólyom a válságról beszélt Gyurcsánnyal

Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz napban háromszor is beszélt egymással Sólyom László és Gyurcsány Ferenc, legutóbb szerda délután. Az államfő a koalíciós válságról kért tájékoztatást a miniszterelnöktől, de egyeztet az összes párt vezetőjével. A köztársasági elnök már hétfőn világossá tette, csak akkor írhat ki új választásokat, ha a parlament feloszlatja önmagát, vagy négyszer is leszavazza a kormányfőt.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök szerdán a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a szocialista párt elnökével. Az államfő a koalíciós válságról és az ennek következtében kialakult helyzetről kért tájékoztatást. Gyurcsány 14 óra előtt egy perccel érkezett a Sándor-palotába, és fél óra elteltével távozott, anélkül hogy az épület előtt várakozó újságíróknak nyilatkozott volna.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az [origo]-nak azt mondta, a - szerinte "nyitott és fesztelen" - találkozó azért volt csak fél órás, mert az elmúlt tíz napban Sólyom és Gyurcsány már kétszer beszélt egymással a kialakult politikai helyzetről. A megbeszélések részleteiről a kormányszóvivő nem kívánt részleteket elárulni.

Sólyom László hétfőn jelentette be, hogy találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, mivel személyesen kíván tájékozódni a koalíciós válságról. Az államfő elsőként Gyurcsány Ferenccel találkozott, őt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke követte szerdán délután. Semjén a találkozó után azt mondta, a Gyurcsány-kormánynak már nincs parlamenti támogatottsága, ezért előre hozott választást kell tartani. A kérdésre, hogy az ellenzék fel van-e készülve a választásokra, Semjén azt mondta, igen, és a találkozón át is adta az államfőnek a Fidesz és a KDNP programtéziseit tartalmazó dokumentumot.

A köztársasági elnök a tervek szerint pénteken fogadja Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, majd Dávid Ibolyát, az MDF vezetőjét. A sort Kóka János, az SZDSZ elnöke zárja hétfőn."Március 9. estéjén mindenkinek tudnia kellett, hogy alapvető politikai változás fog elkezdődni" - fogalmazott hétfőn az államfő, a népszavazás eredményére célozva. A köztársasági elnök szerint a mostani helyzetben az elnöknek alkotmányosan és a jogszabályok szerint nincsen tennivalója, viszont közelről figyeli a belpolitikai eseményeket.

A köztársasági elnök azt mondta, ebben a helyzetben az ő kötelessége a miniszterek felmentése és kinevezése. Ahhoz, hogy az Országgyűlést fel lehessen oszlatni, az kell, hogy a parlament négyszer megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől - hangsúlyozta hétfőn Sólyom. Mint mondta, az államfőnek ekkor kell kiírnia új választásokat, és ugyanezt kell tennie, ha a parlament feloszlatja önmagát.