Magántanulóvá tenné a durva diákokat az MDF

Vágólapra másolva!
Magántanulásra kötelezné az MDF a súlyos fegyelmi vétséget elkövető, tanköteles korú tanulókat. A párt alelnöke, Almássy Kornél kedden nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet néhány héten belül megvitathat az Országgyűlés. A 18 évesnél fiatalabb diákokat jelenleg nem lehet kizárni az iskolából, még akkor sem, ha például megverik a tanárt.
Vágólapra másolva!

Az MDF alelnöke, Almássy Kornél kedden módosítási javaslatot nyújtott be a közoktatási törvényhez az Országgyűlés elé. A változtatás az iskolai erőszak problémájára kínálna egy lehetséges megoldást: fegyelmi büntetésként magántanulóvá válásra lehetne kötelezni a súlyos fegyelmi vétséget elkövető, tanköteles korú iskolásokat.

A hatályos közoktatási törvény alapján ugyanis a tanköteles, azaz 18 évnél fiatalabb diákokkal szemben nem lehet alkalmazni a súlyos fegyelmi büntetéseket. Bármit követnek isel, őket nem lehet kizárni az iskolából, és nem tilthatók el a tanév folytatásától sem.

"A tanárverések kapcsán éreztük úgy, hogy valamit tennünk kell" - mondta az [origo]-nak Almássy Kornél, aki szerint "jelenleg nincs semmi elrettentő eszköz". Az MDF elképzelése szerint a magántanulásra kötelezés olyan végső eszköz lenne, amelyet csak a legsúlyosabb esetekben lehetne alkalmazni. Az erre vonatkozó javaslat megvalósulása nem helyettesítené, csak kiegészítené az iskolai erőszak elleni többi intézkedést: a pedagógusképzés átalakítását, a továbbképzéseket, a konfliktuskezelést.

A magántanulás költségeit a szülőnek kellene fedeznie - közölte az MDF alelnöke. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnák biztosítani a problémás diákok megfelelő oktatását azokban a családokban, ahol a a gyerek viselkedéséből ítélve amúgy is hiányosságok vannak a nevelésben, Almássy azt válaszolta: ez a szülő és a diák felelőssége.

A politikus szerint a gyakorló pedagógusok kedvezően fogadják majd az ötletet, de a liberális oktatáspolitika hívei részéről ellenkezésre számít. A javaslatot várhatóan három héten belül tárgyalja az Országgyűlés.