Megint megtámadták a Hollán Ernő utcai jegyirodát

Vágólapra másolva!
Keddre virradóra betörték annak az újlipótvárosi jegyirodának az ablakát, amely előtt hétfő este a rendőrség vetett véget két bejelentés nélküli demonstrációnak. Április elsején már egyszer megtámadták az irodát, akkor Molotov-koktélt dobtak rá. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a két támadás között.    
Vágólapra másolva!

Ismét megtámadták az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodát; keddre virradó éjszaka két férfi betörte az iroda ablakát, ám a rendőrök elfogták őket - közölte Bozsó Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese a köztelevízió Nap-kelte című műsorában. Bozsó elmondta: a két férfit a közelben álló rendőrök fogták el, majd előállították őket a XIII. kerületi kapitányságra. Kihallgatták, majd elengedték őket.

A két támadó szabadlábon védekezhet, ellenük garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt indul eljárás. A két férfi érdemben nem adott magyarázatot arra, hogy miért törték be az iroda üvegét. A rendőrség még vizsgálja, van-e összefüggés az éjszakai és a jegyiroda elleni egy héttel korábbi támadás között.

A jegyirodát egyszer már megtámadták. Az ügy előzménye, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni. A szélsőjobbhoz köthető kuruc.info nevű honlapon olyan beszámoló jelent meg az esetről, amely szerint az eladó nem volt hajlandó kiszolgálni a lányt, sőt lemagyarozta, lecigányozta, majd kidobta az irodából.

"Szeretnénk túllenni az egészen"

Április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak az irodára, amely teljesen kiégett, a tulajdonos a rendőrséghez fordult. A 20 négyzetméternyi helyiség az első támadásnál kiégett, de a tulajdonos azóta rendbehozatta az irodát. Most újabb költségei lesznek a betört kirakat miatt.

"Szeretnénk már túl lenni az egészen, és elfelejteni, úgy, ahogy van. Nyolc éve foglalkozom jegyforgalmazással, de ilyesmire azelőtt még soha nem volt példa" - mondta az [origo]-nak Kovács Zoltán, aki négy éve az iroda tulajdonosa. "Az utóbbi négy évben összesen négyszer írtak be a panaszkönyve, és akkor is csak pitiáner problémákról volt szó. Például, hogy nem cseréltünk vissza jegyet, pedig ki van írva a kirakatba, hogy nem váltunk vissza semmilyen megvásárolt jegyet."

Hétfőn este több százan gyűltek össze a jegyiroda bejárata előtt, hogy tiltakozzanak egy szélsőjobbos honlap délutánra meghirdetett akciója ellen. Az úgynevezett flashmob, vagyis villámcsődület keretében előbb a Jászai Mari téren gyülekeztek a szélsőségek ellen tiltakozók, ahová fél órával későbbre a szélsőjobbhoz köthető portál hirdetett akciót. Az ellendemonstrációt Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője szervezte.

A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban árpádsávos kendőt viselő fiatalok, akiknek száma megközelítette a félszázat, a Jászai Mari térről szintén a jegyiroda elé vonultak, ahol szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A szélsőségek ellen tiltakozók azt skandálták, hogy "nácik haza!", míg a bomberdzsekis szélsőséges ifjak azt válaszolták: "itthon vagyunk". A rendőrök mozgósorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről, a két rendezvény szervezői ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indított a rendőrség eljárást.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A történtekkel kapcsolatban Tóth József, a XIII. kerület polgármestere kedden azt mondta: a kerület nem lehet helye semmilyen, a "szélsőjobb által szervezett rendezvénynek, fenyegetésnek, terrorcselekménynek, nem enged teret náci ideológiának". Közleményében azt írta, felkéri a rendőrség központi és helyi szerveit a lakosság és a munkahelyek nyugalmának és biztonságának megvédésére.